B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pavlaka-dodaj i ne pitaj!

autor: Gomex | 04.07.2019
Pavlaka-dodaj i ne pitaj!

Pavlaka je jedan od mlečnih proizvoda koji relativno lako može da zadovolji veliki broj najraznovrsnijih ukusa i da se iskoristi na najrazličitije načine. Ako i niste neki ljubitelj ovog proizvoda u njegovom “izvornom” obliku, sigurno postoji neko jelo na vašem meniju koje spremate sa dodatkom pavlake.

Pavlaka-u sve se meša

Dobar prilog sendvičima i salatama, gotovo nezamenljiva u pripremanju soseva za paste kao i dodatak raznim jelima. Salate od hladne testenine i raznih drugih dodataka, prosto je nemoguće zamisliti bez pavlake. U zavisnosti od ukusa, mnogi je koriste i samostalno u ishrani, svežu.

Neki od proizvođača imaju različite varijante ovog proizvoda, tako da ste u mogućnosti da birate da li ćete da konzumirate pavlaku sa manjim ili većim procentom mlečnih masti. Sve u svemu, gde god nađeš zgodno jelo – pavlaku ubaci. Pri upotrebi pavlake za sosove, neophodno je duže kuvanje, jer dok se rastapa, ona se zgušnjava i postaje ukusnija.

U ruskoj kuhinji masovno se upotrebljava kisela pavlaka. Ona se dobija mešanjem sveže pavlake i kiselog mleka ili se u pavlaku doda nekoliko kapi soka od limuna. Da bi pavlaka bila lakša i vazdušastija pri mućenju, dodajte u prethodno ohlađenu pavlaku jednu kašiku vode. Ako dodate i jedno belance, umućeno u sneg, pavlaka je vazdušastija i lakša.

Pavlaka jelima daje nezaboravan ukus

Pavlaka daje nezaboravan ukus nizu jela - od ukusne italijanske paste do mnogo predjela, supa, kolača, glavnih jela s mesom, ribe, povrća. Pavlaku možete pomešati sa svežim sirom, a ako u to dodate naseckane kisele krastavce dobićete odličan prilog za jela od mesa, a posebno za jela sa ribom.

Kisela pavlaka može da se koristi za izradu tartar sosa, a često se dodaje i testenini i ostalim italijanskim jelima. Jedan od primera je i posluživanje pavlake sa mladim krompirom pečenim u ljusci uz koji možete dodati i salatu.

Pavlaka je mlečni proizvod velike energetske vrednosti, koji se dobija sakupljanjem masnoće sa površine mleka koje je neko vreme mirovalo. Usled delovanja bakterija mlečne kiseline mleko se nakon nekog vremena ukiseli, a samim tim i pavlaka na površini. Dužina stajanja mleka utiče i na stepen kiselosti pa se tako dobija neutralna (slatka) i kisela pavlaka. Pavlaka može da sadži i do 30% masnoće.