B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Pasulj kao gastro poslastica!

autor: Gomex | 09.05.2019
Pasulj kao gastro poslastica!

Pasulj je kralj svake trpeze. Iako svi misle da je kuvanje ove mahunarke jednostavno, nije baš tako. Često grešimo kod kuvanja pasulja, a evo kako to možemo da ispravimo i uvek spremimo savršen obrok.

Kuvanje pasulja!

Kuvanje pasulja prava je mala gastro “umetnost” jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve zavisi od vrste pasulja (šareni, trešnjevac, tetovac…) i o tome je li u pitanju mladi ili stariji pasulj.

Stari pasulj može da se kuva jako dugo, ponekad i po dva sata, u zavisnosti od toga koliko je star i da li je bio dovoljno potopljen u vodi. Kuvajte ga sve dok ne postane mekan, jer niko ne želi da jede tvrdi sirovi pasulj.

S druge strane, mladi pasulj se kuva kratko, u proseku 30-tak minuta. Isto važi i za mladi pasulj koji ste prethodno zamrznuli. Tokom kuvanja obe vrste pasulja redovno proveravajtekakva je situacija, jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuvati ili ostati sirov.

Staro pravilo kaže kako on mora stajati u vodi minimum 8 sati. Najbolje bi bilo da ga ostavite da miruje preko noći, a nekada su ga ljudi držali u vodi i do 24 sata. Na jednu šaku pasulja dodaje se 10 malih šoljica hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo namakanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka: za brzo potapanje na jednu šaku pasulja dodajte 10 šoljica vruće vode koju morate pustiti da provri i ključa 3 minuta. Zatim pasulj maknite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimum sat vremena.

Povedite računa i o količini povrća koje ubacujete. Upravo ono daje varivu preko potrebnu slatkoću i bogatstvo ukusa. Zato ne škrtarite na luku, belom luku, šargarepi, paradajzu, korenu peršuna i celera. Tajna dobrog pasulja je i u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda daće vašem varivu ukus dima i “ubiti” slatkoću koju daje povrće.

I na kraju - ne preterujte sa začinima. To se pre svega odnosi na so, pogotovo ako u varivo stavljate puno suvog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da su slanina, rebarca i kobasice namirnice koje su same po sebi jako slane. Biber, crvenu papriku i feferone dozirajte po vlastitoj želji. Neki vole ljut pasulj, dok su drugi više za malo blažu verziju.

Vojnički pasulj!

Jugoslovenska narodna armija je 1982. godine u svoj jelovnik uvrstila jelo pod nazivom „vojnički pasulj”. Ovaj pasulj spremao se sa goveđim mesom i začinima koje su činili crni luk, mrkva, suva paprika, listovi lovora, biber, peršun, 30 odsto koncentrovani sok od paradajza i so, sa zaprškom od masti, brašna, belog luka i paprike u prahu. Propisano vreme prethodnog „potapanja otrebljenog” pasulja u hladnoj vodi bilo je smanjeno na jedan do tri časa. Osim toga, meso se nije kuvalo nego dinstalo na vreloj masnoći sa crnim lukom i mrkvom, dodavalo prokuvanom oceđenom pasulju, te prelivalo fondom od kostiju ili toplom vodom.