B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

OPOJNI SVET ZAČINA

autor: Gomex | 22.03.2017
OPOJNI SVET ZAČINA

Kulinarstvo ne može da se zamisli bez začina. Osim izvanredne arome, oni poboljšavaju ukus hrane, i to bez dodavanja masti, soli, šećera i kalorija. Dokazano je i da utiču na poboljšanje imuniteta - pa dodajući ih u jela, pomažemo našem imunom sistemu da se bori protiv slobodnih radikala. Naime, začini su začuđujuće bogati antioksidansima, i u tom smislu uporedivi sa voćem i povrćem. Začini takođe smanjuju upalne procese, koji su prethodnica hroničnih bolesti, a i ubrzavaju metabolizam.

Sušeno mleveno bilje i začini odmah oslobađaju aromu. Kod jela koja se dugo kuvaju, kao što je gulaš, ovakve začine dodajte pred kraj kako biste izbegli da se arome prekuvaju i izgube intenzitet.

Celi začini, kao što su lovor ili biber u zrnu, oslobađaju aromu mnogo sporije nego mleveni ili sveži i idealni su za jela koja se dugo kuvaju. Kako biste ih lakše izbacili nakon kuvanja, uvežite ih u komadić gaze pre nego što ih dodate jelu. Za presne salate ili prelive dodajte začine nekoliko sati pre serviranja kako bi se ukusi oslobodili i sjedinili međusobno. Ili koristite mali trik: tečnost sa začinima nakratko zagrejte samo da se oslobode arome, a onda ohladite. Za prelive, dodajte začine u sirće i ostavite da odstoje.

Jačina i efekat svakog začina i začinske biljke je drugačija i njen efekat zavisi i od hrane u koju se dodaje. Najbolje je da se vodite receptima koji su isprobani.

Kada kuvate bez određenog recepta, pokušajte sa ¼ kašičice na 4 porcije, 500 g mesa ili na svake 2 šolje sosa ili supe. Za mlevenu ljutu papriku i beli luk u prahu, količinu smanjite na 1/8 kašičice. Sve količine, naravno, kasnije prilagodite sopstvenom ukusu. Aroma aleve paprike se pojačava tokom kuvanja. Dodajte je po malo i svaki put sačekajte da se aroma potpuno oslobodi. Kada dodajete suve začine umesto svežih, koristite 1/3 navedene sveže količine. I ne zaboravite da stalno probate hranu tokom pripreme!

Kari

Kari u stvari i nije samo začin, to je mešavina začina koja se na hindu jeziku zove “masala”. Svaki kuvar ima svoju varijantu tako da mu se ne može utvrditi tačan sastav. Može da sadrži i do dvadeset raznih vrsta začinskog bilja. Postoje dve vrste karija, standardni i ljuti. Ljuti se još naziva i madras kari, po gradu Madrasu u Indiji.

Veoma brzo gubi oštrinu i zato ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi pogodnoj za lako dodavanje jelu i lako ponovno zatvaranje.