B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Od smrznutog voća zimske đakonije!

autor: Gomex | 07.03.2019
Od smrznutog voća zimske đakonije!

Smrznuto voće ima sve veći značaj u ishrani. Ma koliko tehnologija napredovala, nemoguće je u svakom trenutku imati sveže voće. Ovaj problem je naročito izražen tokom zime. Čak i ako u marketima pronađete sveže namirnice postavlja se pitanje kakvog su kvaliteta, odnosno koliko su tretirane hemijskim sredstvima da bi uzrele kada im nije vreme.

Takođe, savremen način života ostavlja malo vremena za biranje, pranje, čišćenje a tek onda pripremu svežeg voća. Upravo zbog toga mnoge domaćice radije koriste smrznuto voće za svakodnevnu pripremu obroka.

Da li je smrznuto voće zdravo?

Verovali ili ne, novija istraživanja su pobila ranije stečenu teoriju da je jedino sveže voće zdravo. Naime, ovo voće se posebnim metodama obrađuje odmah nakon berbe. Na taj način zadržava svežinu, vitamine, minerale, antioksidanse i druge hranljive sastojke. Zato možemo slobodno da kažemo da je smrznuto voće zdravije. Jer, ono koje je namenjeno za svežu upotrebu često nije odmah iskorišćeno. Što duže stoji njegova nutritivna vrednost opada.

Upravo nutricionisti širom sveta ukazuju na razliku u pogledu vitamina C koji se može naći u svežem i smrznutom voću. Dva dana nakon branja povrće izgubi oko 50 odsto ovog vitamina, dok u 7 narednih dana još 50 odsto od preostale vrednosti. S druge strane, smrznuto voće koje je skladišteno na minus 20 stepeni Celzijusovih i posle godinu dana nije izgubilo više od 20 odsto vrednosti vitamina C.

Ovo je samo jedan od dokaza da je proces zamrzavanja značajan za očuvanje ne samo vitamina C već i drugih nutrijenata. Da li ste se nekada zapitali kroz koliko ruku prođe voće pre nego što ga kupite? Što više ljudi rukuje s tom namirnicom, to je veća opasnost da se hrana zarazi bakterijama ili virusima. I samo stajanje u neadekvatnoj ambalaži na suncu dovodi do kvarenja. Sve ovo utiče na starenje voća koje često nije vidljivo golim okom. S obzirom da je smrznuto voće odmah obrađeno i adekvatno upakovano, nema ni direktnih kontakata sve dok ne krenete sa pripremom. Ovo je glavna prednost koju stručnjaci navode – smrznuto voće je najbolje rešenje za sve one koji žele zdravo da se hrane.

Smrznuto voće-brže i praktičnije

Smrznuto voće dolazi očišćeno, oprano, ponekad lepo iseckano (po potrebi) i u praktičnoj ambalaži. Na taj način vrlo lako možete spremiti željeni obrok bez trošenja mnogo vremena. Imajući u vidu da ljudi dnevno potroše 4 sata na kućne poslove, uključujući i pripremu hrane, ovaj način korišćenja smrznutog voća dobija još veći značaj. Bogati asortiman garantuje ne samo hranljivu već i raznoliku ishranu - počev od voćnih salata, smutija, splitova... preko torti, kolača i drugih poslastica spremljenih od smrznutog voća.