B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Od kupusa ništa slađe!

autor: Gomex | 11.10.2018
Od kupusa ništa slađe!

Kiseli kupus nije zaštitni znak samo balkanske, nego i nemačke, ruske i kineske kuhinje. Ovo ukusno i zdravo povrće kiselili su još antički narodi, pre svega Grci i Rimljani, a specijaliteti od njega naročito se preporučuju u hladnim danima jer je bogat vitaminom C i podiže imunitet.

Kupus - riznica zdravlja

Ima malo kalorija, a mnogo hranljivih sastojaka i posebno se preproučuje osobama koje drže dijetu. Poboljšava krvnu sliku, preventivno deluje kod kancera, podiže energiju, pomaže kod stomačnih tegoba, arteroskleroze, reume, bolesti jetre i astme. Normalizuje krvni pritisak i nivo šećera, ubrzava zaceljivanje rana i ožiljaka, ima dijuretička svojstva i usporava proces starenja.

Najčešće se priprema u kombinaciji sa mesom, Grci ga spremaju sa raznim plodovima mora, a Nemci obavezno sa sočnim kobasicama. Za kiseli kupus u kulinarstvu pre svega treba napomenuti da ako želite da sačuva sve korisne materije, on se nikako ne sme prati. Time se ispira veliki broj korisnih, zdravih sastojaka koje poseduje.

Termička obrada ne sme da bude duža od 20-30 minuta, jer se na taj način isto gube korisne materije. Često se kiseli kupus konzumira sirov, kao salata, sa mesom ili drugim jelima. Jedan od najčešćih načina da se konzumira kiseli kupus je ujedno i najjednostavniji - kiseli kupus se seče i začini alevom paprikom i uljem.

Kratak istorijat kupusa

Kiseli kupus je nerazdvojivi deo nekih zimskih jela kao što su sarme i podvarak. Kiseli kupus se peče i sa svinjetinom, a njegova salamura je jedan od najefikasnijih lekova za mamurluk. Ljudi su od davnina kiselili kupus. Smatra se da su biološki fermentisane proizvode koristila grčka plemena pre 4000 godina. U kasnijim periodima proizvodnja kiselog kupusa bila je značajna naročito na istoku Evrope (Rusija, Poljska). Iako se proizvodio od davnina, svoje mesto značajne namirnice kiseli kupus je dobio tek u 18. veku, kada se iskustvenim putem dokazalo da kiseli kupus sprečava i leči skorbut. Od tada pa sve do danas kiseli kupus je u mnogim zemljama cenjen kao vredna životna namirnica.

U vreme praznika kiseli kupus najčešće nalazi svoj put ka trpezi kao sastavni deo sarme. Međutim, za zdravlje je bolje ograničiti unos sarme, a tanjir napuniti kiselim kupusom, bilo kao prilogom, bilo u obliku salate. U glavicama i listovima kiselog kupusa krije se nizak deo masti, dok je visok sadržaj vitamina B6, B1 i B2, folne kiseline, kalcijuma i kalijuma, kao i veliki deo vitamina C.