Mesni narezak se obično pravi od goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa, ali u različitim krajevima sveta moguće je pronaći i recepte za pripremu na bazi jagnjećeg, mesa od jelena, antilope, morskih plodova... Može biti punjen šunkom, sirom, povrćem ili različitim nadevima, mada receptura značajno varira u zavisnosti od podneblja gde se pravi.
Na primer, u Argentini, meso se obično kombinuje sa šunkom, sirom i šargarepom ili nekim drugim povrćem. Njihov lokalni naziv je „Pan de carne“, što u bukvalnom prevodu znači hleb od mesa.
Naše komšije, Bugari i Mađari, najčešće ga prave sa tvrdo kuvanim jajetom u sredini. Poljaci ga vole sa lukom, dok Česi dodaju kobasicu ili viršlu. U Danskoj se tradicionalno servira sa pire krompirom i slaninom, kao i sa slatkim prelivom ili džemom na vrhu.
U Sjedinjenim Američkim Državama, tokom perioda poznatog kao „velika depresija“ ili velika ekonomska kriza 30-ih godina prošlog veka, mesni narezak je doživeo vrhunac popularnosti, jer su ga porodice koristile, kako bi što više „rasteglile“ kućni budžet.
Slično je bilo i kod nas, gde takođe postoje mnogi mitovi i legende u vezi sa mesnim nareskom, pogotovo kod onih starijih koji su služili vojsku u JNA, ili se dobro sećaju devedesetih godina. Zanimljivo je da se kod nekih javlja čak i određena vrsta nostalgije kada se potegne priča o mesnom naresku.
Nekadašnji korisnici SDO (suvih dnevnih obroka) u Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji, gotovo bez izuzetka pominju neverovatan ukus i miris tih proizvoda, bez obzira na to koliko su dugo stajali u vojnim magacinima. Oni koji su služili vojsku osamdesetih pričaju da su jeli konzerve mesnog nareska sa kraja šezdesetih, dok su se oni koji su u vojsci bili devedesetih susreli sa konzervama starim „tek desetak godina“.
U svim porodicama gde su oba roditelja zaposlena, a bake i deke nisu na raspolaganju, mnogi obroci su u znaku mesnog nareska. Narezak kao najprihvatljivija zamena za meso, koristi se u raznim varijantama. Domaćice uz dosta improvizacije dolaze do sjajnih rešenja i ukusa - od kuvanog nareska u supama i čorbama, do prženog i pohovanog u kombinacijama sa testeninom, prilozima i salatama. Da li i vi imate sopstveni recept?