B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

NANIZANI KAO NISKA BISERA!

autor: Gomex | 19.04.2017
NANIZANI KAO NISKA BISERA!

Kako se peče roštilj, objasnićemo na primeru ražnjića, omiljenog jela naših dvorišta, izleta, letovanja i vikenda. Samo su dva faktora o kojima treba voditi računa: vatra i meso...

Vatra treba da bude jaka, bez obzira što ćemo možda peći samo manju količinu mesa i bez obzira da li ložimo drva, suvu vinovu lozu ili drveni ugalj.

Da bi roštilj bio dobar meso treba da bude sveže i prvorazredno. Stručnjaci kažu da svežinu mesa mogu proceniti tako što prstom ubodu meso, pa ako je tvrdo na dodir, nije za roštilj. Za četiri osobe potreban je jedan kilogram ražnjića. Meso pre pečenja treba da ima sobnu temperaturu, pa ga zato iz frižidera vadimo barem dva sata pre pečenja. Meso treba posoliti i pobiberiti po ukusu i nauljiti maslinovim ili drugim biljnim uljem. Drugi začini ili marinade nisu potrebni, kao što nije potrebno ni ruzmarinom mazati ražnjiće od svinjetine. Ražnjić se može obogatiti naizmeničnuim navlačenjem na štapić mesa, pa kocke nekog povrća, pa slanine, pa opet mesa... Ovo može pojačati gastronomski doživljaj i obogatiti ukus. Pre samog postavljanja ražnjića na roštilj žicu treba detaljno premazati okrajkom slanine da se krto meso ražnjiča ne zalepi.

Ako je vatra bila dovoljno jaka, pa su se pore mesa zatvorile, meso ćemo lako okrenuti. Ako se lepi za rešetku, sačekajte malo, pa posle minut-dva ponovo probajte. Kad probni ražnjić prestane da se lepi za roštilj, okrenite ga, pa za njim i sve ostale. Kad procenite da su skoro gotovi, sa jednog ražnjića probajte viljuškom da povučete prvi komadić mesa. Ako to ide lako i ako između dva komada mesa uz štapić nije sirovo, ražnjići su pečeni. Odmah ih skidajte sa vatre. Ne smete ih prepeći.

U odnosu na ukus ekipe koju ste pozvali na roštilj, ražnjići se mogu poslužiti uz razne vrste preliva ili sosova. Ako je u pitanju šire društvo, pogotovo ako ima dece, pripremite više vrsta preliva ili umaka u malim posudama tako da pokrijemo svačije želje. Krta struktura mesa za ražnjiće ide i uz ljuto i uz slatkasto i kiselkasto... nebo je granica!

Svakom roštilju treba dobar žar

Bez obzira na povod, uslove i količinu roštilja, najbitnije je da pripremite dobar žar.

Prvo raspalite vatru uz pomoć papira i sitnih grančica preko kojih napravite kupu nacepkanog suvog drveta. Kada se sve dobro rasplamsa, sipajte ćumur okolo da se užari. Pri kraju kada je temperatura najviša, dužim štapom zagrnite da se sve pomeša. Ako je potrebno pomozite žaru mahanjem novinama da se kiseonik „uduva” između komada ćumura i obavezno pustite da se žar ujednači. Žar je spreman kada se pepeo uhvati po površini.