B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Namirnice koje se slažu sa jogurtom!

autor: Gomex | 06.06.2019
Namirnice koje se slažu sa jogurtom!

Jogurt, napitak koji su ljudi poznavali još pre četiri milenijuma, danas kada je trend zdrave ishrane jedan od tržišnih imperativa, doživljava vrhunac popularnosti. Sve je više varijacija ovog proizvoda i svako može da pronađe jogurt koji je baš po njegovom ukusu. Tradicija ispijanja jogurta u Srbiji je duga i jogurt se u našoj zemlji pije daleko više nego bilo gde u regionu. Najčešće se koriste uz doručak ili večeru, ali i kao užina.

Osim samostalnog konzumiranja ohlađenog jogurta, možete ga koristiti u hladnim salatama od kojih je jedna od poznatijih salata sa svežim krastavcima. Jogurt po potrebi možete razrediti sa vodom. Jogurt možete da koristite kao osnovu za hladne supe i čorbe kao što je supa od kapra ili krastavaca, zatim kao osnovu za hladne umake kao što je umak od rena i dressinge koji se svakodnevno upotrebljavaju kod začinjavanja lisnatih i ostalih svežih salata. Koristite jogurt u istim količinama kao zamenu za majonez ili kiselu pavlaku u umacima i prelivima za salatu, naročito kod recepata za smanjenje kalorija. U jogurtu možete marinirati belo meso, a naročito piletinu  koja bi trebala da bude u jogurtu bez ostalih dodataka od šest do osam sati. Marinirano pileće meso biće ukusnije i nežnije. Jogurt se dobro slaže sa suvim i svežim voćem, npr. malinama, borovnicama, jagoda-ma, jabukama, breskvama, bananama, kokosom, orasima zatim sa medom, šargarepom, lukom, rotkvicama, krastavcima... Žitarice se naročito dobro uklapaju sa kiselkastim ukusom i strukturom jogurta, pa je normalno da ulazi u svakodnevni jutarnji obrok, a vrlo često i večernji. Gušći jogurt iz kojeg je istisnuta surutka možete upotrebiti u mnogim toplim jelima  kao dodatak ili zamenu za kiselu pavlaku kod posluživanja mesa, povrća i raznih priloga. Ako dodate jogurt umesto pavlake u kuvano jelo ono ne sme da prokuva, a ako zagrevate jogurt izbegavajte posuđe od aluminijuma. Popularno tursko piće u kojem je jogurt u kombinaciji sa mineralnom vodom i solju naziva se “ayran”. Ako ste isprobali sve moguće načine da se rešite suvišnih kilograma, ali na kraju niste uspeli, trebalo bi da što češće konzumirate jogurt. Jogurt smanjuje osećaj gladi i daje osećaj sitosti.

Probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu poboljšati raspoloženje jer utiču na delove mozga odgovorne za upravljanje emocijama i osećajem boli. Mehanizmi zaduženi za te promene nisu razjašnjeni, ali očito je da dobre bakterije u probavnom traktu šalju molekularne signale mozgu.