B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

NAJSLAĐI JE KAD SE MAŽE!

autor: Gomex | 21.02.2017
NAJSLAĐI JE KAD SE MAŽE!

Možda i nisu neizbežni sastojak na svakodnevnoj trpezi, ali mlečni i sirni namazi svakako su vrlo praktični za pripremu „obroka na brzinu”, odnosno raznih vrsta sendviča. Sve se češće koriste i za pripremu jela, salata i raznih vrsta preliva i umaka. lako se mlečni i sirni namazi tretiraju isto, ili bar slično, treba praviti razliku, jer kao što sam naziv kaže, jedni se prave od mleka, a drugi od sira.

Pri proizvodnji sirnih namaza, osim uobičajenih sastojaka kao što su mleko, sirilo, starter kulture i so, mogu se koristiti pavlaka, maslac i ostali proizvodi od mleka ali i začini, paprika, šunka, pečurke, žitarice, voće, povrće, med i slično. Imaju glatku i mazivu strukturu, prijatnog su ukusa, sa različitim sadržajem masti u suvoj materiji, koji se kreće od 10 odsto za obrane do preko 60 odsto za ekstra masne.

Prema nekim izvorima, istorijat proizvodnje sirnih namaza seže do 1754. godine kada su u pitanju krem sirevi u Engleskoj, 1850. u Francuskoj ili 1872. godine koja se smatra početkom proizvodnje ove vrste sireva u Americi.

Sirni namaz obično jedemo uz hleb i/ili sa dodatkom salame, topljenog sira, ali kulinarski majstori imaju nekoliko ideja kako njime da obogatimo razna jela...

Daje sočnost svemu!
• Hamburger u pecivu biće još bolji ako se na njemu rastopi malo sirnog namaza pa onda doda povrće i recimo majonez.
• Za musaku koristite sirni namaz jer će delovati kao ukusan bešamel i dati poseban šmek povrću i mesu.
• Sos ili umak za testeninu takođe možete da obogatite sirnim namazom. Krem supa ne mora uvek da bude sa pavlakom. Probajte na primer da skuvate krem supu od brokolija, ali da je obogatite sirnim namazom.
• Još jedna ideja koju preporučuju vrsni gastronomi je kombinacija sirnog namaza i sardina. Umešajte malo ljutkastih papričica u to i poslužite na krekerima.
• Palačinke ne moraju nužno da budu samo sa slatkim punjenjem. Namažite ih sirnim namazom i imate odličan doručak, međuobrok ili večeru.
• Kada sezona lepog vremena konačno počne, počećemo da uživamo i u sladoledu. Za domaći sladoled ubacite malo sirnog namaza za kremastiji i bogatiji ukus.