B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

NAJBITNIJI ZAČIN ZA KOBASICU JE MESO!

autor: Gomex | 10.11.2016
NAJBITNIJI ZAČIN ZA KOBASICU JE MESO!

Zapečeni pasulj, kobasica, pire krompir i makaroni sa sirom hrana su koja pruža najbolju utehu, tvrde istraživači. Većina ljudi ne razmišlja mnogo o razlozima zbog kojih su se opredelili za kobasicu i pire krompir kada su depresivni, a sada je tim neuropsihologa sa Univerziteta u Saseksu istražio tačnu prirodu “emotivne ishrane”, odnosno utehe koja se pronalazi u hrani.

Istraživači su ispitali ne samo sastojke raznih vrsta hrane, već i reakcije potrošača na miris, ukus i boju jela. Oni su došli do formule koja sadrži osam faktora i dobili “indeks utehe”, kojim se meri koliko je toplote i ispunjenosti određena hrana unela u nas, ali i kako ona podstiče srećne uspomene iz detinjstva.

Tako je utvrđeno da pet vrsta jela donosi ljudima najviše zadovoljstva, a to su zapečeni pasulj, kobasice sa pireom, supa od paradajza, pita sa piletinom i pečurkama i makaroni sa sirom. “Jela sa jednostavnijim sastojcima i jednobojna čine nas zadovoljnijim nego ona složena, poput karija ili špageta”, tvrdi dr Dejvid Luis, koji je sproveo istraživanje.

“Što je aroma jednostavnija, ona se lakše tumači i memoriše, a u skladu sa tim, reakcija i emocija prema toj aromi je jača i direktnija”, objasnio je Luis. “Ovo se jasno vidi na primeru da ljude najviše teše jednostavni mirisi, povezani sa domaćom kuhinjom”. Mi vam u nastavku donosimo još jedan recept “za utehu”...

Krompir sa rižom i kobasicom

Sastojci: 1 veća glavica crnog luka, 4 krompira (srednjih), 50 gr pirinča/riže, 4 kobasice (za pečenje), 1 čen belog luka, 0,8 dcl ulja, 2 kašike začina, so po ukusu, 2 kašike mlevene crvene paprika, malo bibera, 1 čaša vode

Priprema: Luk sitno iseckati, krompir iseckati na tanke kolutove. Krompir, luk i pirinač izmešati sa sitnom paprikom, začinom i biberom. Staviti u podmazanu tepsiju ili vatrostalnu posudu. Poravnati i poređati kobasicu gore. Preliti sa uljem i vodom i prekriti sa folijom ili poklopcem. Staviti u rernu na 250 stepeni da se krčka. Jelo je gotovo za 30 minuta. Ako ste stavili kobasicu u celom komadu najbolje da je viljuškom malo izbušite da pusti svoj šmek na krompir.

Posluzite uz kajmak, sir, pavlaku, turšiju ili neku salatu.