Za mnoge poštovaoce i poznavaoce dobrog zalogaja, čajna kobasica je izuzetno cenjena dimljena mesna prerađevina. Priprema se od dobro usitnjenih kvalitetnih delova svinjskog i goveđeg mesa uz dodatke raznih začina.
Naziv “čajna kobasica” nastao je sredinom 19. veka u malom baltičkom gradu Rugenvaldeu, a izveden je direktno iz navike serviranja sendviča pripremljenih od te kobasice u isto vreme kada se servirao i čaj.
Priznaćemo vam nešto... Kad god dođemo na odeljenje mesare i mesnih delikatesa, uvek, ali uvek prvo naručujemo čajnu kobasicu. Zašto baš čajna kobasica? Pa zato jer je fina. Imate ljude koji vole šunke, neki vole suhomesnato, a neki vole baš ovakav tip nareska. I tu nema kompromisa.
Čajna kobasica nam je idealna za doručak… i večeru… i svaki zamislivi obrok u međuvremenu, ali naročito volimo da je poslužujemo gostima. Znate ono, složite lep oval, stavite neke masline ili kisele krastavčiće u sredinu i tako to.
Pri slaganju pomenutog ovala važno je biti kreativan, ali više od svega treba znati kako narezati koju kobasicu ili suvi vrat, jer ako ih narežete pogrešno rizikujete da se, na primer, čajna kobasica raspadne, suvi vrat ispadne žilav i slično. Kada gostima poslužujete čajnu kobasicu, narežite je na tanke ploške debljine oko 1 mm. Tek tada se može uživati u potpunoj kombinaciji ukusa i mirisa. Važno je pre narezivanja oguliti nejestivi omotač.
Čajna kobasica poslužuje se uz razne polumasne sireve, majonez i sveže povrće, a ljubitelji jačeg ukusa poslužiće je uz ajvar ili kisele krastavce.