B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Meze na meniju...

autor: Gomex | 08.11.2018
Meze na meniju...

Srpska tradicionalna kuhinja podrazumeva riznicu specijaliteta primamljivog ukusa i mirisa. Ono što je takođe karakteristično za naše podneblje, jeste običaj da se pre svakog obedovanja nađe i čuveno meze na trpezi.

Istorija, ratovi, migracije doprineli su bogatstvu srpskog kulinarstva kao miks mađarske, bugarske, grčke i turske kuhinje. Na prosečnom srpskom stolu zastupljena je šarenolikost ukusa, mirisa, ali i boja dekoracije i to je odlika ovdašnjih domaćica - kreativnost i umeće.

Meze je više od predjela!

Meze podrazumeva sitne, raznovrsne zalogaje koji se služe uz aperitiv kao “zagrevanje” pred glavni obrok. To je neizostavni obrok svakog velikog gurmana. Meze nije predviđeno samo za kućna druženja. Ono je sastavni deo veselja. Naime, ni jedna svadba, krštenje ili bilo koje druge proslave u svečanoj sali ne mogu se zamisliti bez ovog jela. Slasni zalogaji se jedu polako, sa uživanjem, baš kao što nalaže filozofija mezetluka. Jer, meze je ovde pokretač razgovora i najbolji uvod u slavlje koje će se tek zuhuktati. U pojedinim krajevima, meze se služi kao završni deo proslave, da bi gosti što duže ostali, dok je, zbog bogatstva namirnica, ono negde i sasvim dovoljni, zasebni obrok.

Šta čini meze?

Kvalitetno meso ulazi u sastav mezea tako da možemo slobodno da kažemo da ono nije štetno za zdravlje čoveka. Naravno, samo ukoliko se konzumira u umerenim količinama. Njegov sadržaj se često razlikuje od jednog do drugog kraja naše zemlje. Međutim, u svim slučajevima osnovni deo je isti. Od mesa, tu su, pre svega, razne pršute, pančeta, kulen, čajna kobasica, svinjski vrat… Podloga je najčešće neki od brojnih tvrdih ili mekih sireva i nezaobilazna čašica neke domaće, domaćinu veoma drage, rakije.

Naravno, i kod samih Srba postoje velike razlike u mezećenju i mezetlucima. Srbijanci tako više jedu no što mezete, dok su Srbi preko Drine, zahvaljujući dugoj orijentalnoj tradiciji, dosegli u mezećenju najistančanije nijanse. Srbi Mediteranci, s druge strane, piju lozovaču umesto šljivovice, a meze tek ubrane, orošene smokve – petrovače ili tanku lisku njeguškog pršuta. Oni iz Dalmacije, pojedu dve-tri masline

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i jednu slanu srdelu, koja je dovoljna podloga za litar crnog vina.

Meziti je ritual koji pripada jednoj sasvim drugoj civilizaciji, kao što je i sama reč meze (persijskog porekla) do nas došla preko Turaka, zajedno sa još nekoliko najvažnijih stvari kao što su javašluk, ketman i baksuz. Razlika između civilizacije koja pije viski, a ne mezi, i ove naše, koja dok pije rakiju mora makar na čačkalicu da nabode mrvicu sira, ista je kao između espreso kafe (doppio ristreto) koja se stojeći sruči u grlo i turske kafe koja se srkuće dugo i sedeći, uz razgovor, a koju Turci uglavnom i ne piju, jer je njihov omiljeni napitak čaj.