B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Male tajne majstora roštilja

autor: Gomex | 10.05.2018
Male tajne majstora roštilja

Ako uživate u pripremanju mesa sa roštilja i imate ambicije da se vašim specijalitetima svi dive, nekoliko saveta za pripremu grilovanih kobasica će vam sigurno biti od koristi...

Neka meso pre pripreme bude duže na sobnoj teperaturi. Ovo pravilo važi za sve meso, pa i za kobasice. Pre nego što ih stavite na roštilj, ostavite ih na sobnoj temperaturi bar pola sata. Ne skidajte opnu sa kobasica. Tanka opna na kobasicama omogućava sočnim sastojcima da ostanu u kobasici tokom pripreme. Ako je sklonite, može se desiti da kobasice izgube sočnost, aromu, ali i da zagore spolja, a unutra da budu nepečene.

Od niske do srednje temperature - tajna savršeno ispečene kobasice je da je počnete peći na niskoj temperturi i da je postepeno povećavate. Ne dozvolite da izgori - najukusnije kobasice sa roštilja su one koje blago potamne, a ne one koje su izgorele. Zato je veoma važno da vodite računa da površina kobasice ne pocrni. Postavlja se naravno i pitanje da li koristiti plinski roštilj ili običan. Za optimalnu kontrolu temperature sigurno je bolji roštilj na plin, ali ako volite ukus mesa sa originalnog roštilja moraćete više da vodite računa o temperaturi pečenja.

Kompletna priprema ne podrazumeva samo roštilj. Ako želite da budete sigurni da će vam se kobasica pripremiti jednako i unutra, možete je skuvati pre stavljanja na roštilj. Stavite kobasice da se kuvaju oko šest minuta u vodi koja struji. Tajming je veoma bitan za kuvanje, pa tako i za pečenje roštilja.

Ukoliko želite da pripremite savršeno grilovano meso, morate ga na roštilj žicu staviti u savršeno odabranom trenutku. Neke vrste mesa traže više temperature dok drugima odgovara duže pečenje na nižim. A kako da znate da je temperatura prava? Držite ruku na oko 10 centimetara iznad roštilj žice i brojte sekunde. Ukoliko je žar veoma vreo, izbrojaćete svega dve ili tri sekunde pre nego što budete sklonili ruku, na srednje jakom žaru, četiri do pet sekundi, a na slabijem i do deset sekundi.

Ukoliko želite da sprečite lepljenje vaše ukusne hrane za roštilj žicu i da istovremeno dođete do onih impresivnih tragova koje žica ostavlja na mesu, trebaće vam malo slanine ili ulja. Prvi korak je čista žica, a sada je vreme da je omastite sa slaninom ili uljem. Parčencetom slanine dobro istrljajte žicu, a ako više volite ulje iz nekog razloga, izgužvajte papirnu salvetu koju ćete umočiti u činiju sa suncokretovim ili maslinovim uljem, a potom ćete time preći preko žice za pečenje mesa. Vodite računa da vam ulje ne kapne na užareni ugalj. Još jedna mogućnost za mazanje roštilj žice je i svinjska mast.