B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Krompiruša, savijača od krompira ili nešto treće?

autor: Gomex | 12.09.2019
Krompiruša, savijača od krompira ili nešto treće?

Kažu da je u Bosni, burek sa mesom, a sve ostalo su pite. Gladan čovek ne vidi razliku između pite i bureka, samo sit se svađa oko toga. Pita je savijena, burek je okrugao i seče se na kriške. Imamo pica burek, a nemamo pita picu. Pita ili gibanica se zaliva sirom i jajima, a čist burek sa sirom su samo kore i sir. Pita sa sirom ne postoji, a burek sa sirom postoji, jedino je u Bosni suprotno. Neke su od kontroverznih izjava o bureku i piti koje vekovima kolaju Balkanom, a gde je tu mesto za pitu „krompirušu”?

Pita od krompira, krompiruša, savijača sa krompirom… ima li razlike kada ste gladni i željni dobrog ukusa?

Imajući u vidu da je krompir tek sa Dositejem stigao na ove naše balkanske prostore, ne može se reći da je krompiruša jelo koje se ovde služi od vajkada. Ali s obzirom na to da se krompir tako dobro primio na celom balkanu, pita krompiruša je samo srećan hronološki sled događaja. 

Krompir je povrće koje je kroz istoriju othranilo mnoge generacije gladnih usta a pita krompiruša je činila vrhunac gurmanluka od ovog povrća. Koliko god da je godina bila oskudna, svaka domaćica bi od malo brašna, masla, vode i krompira, za kratko vreme, veštim rukama razvukla pitu. Uz dodatak kiselog mleka, mladog sira ili milerama, hrskavi obrok bi se pretvarao u gozbu. 

Osnovne karakteristike ovog delikatesa su njegova hrskava tekstura, sočnost i fina aroma. Takođe ne treba zanemariti izdašnost nutritijenata koje nudi krompiruša i moć da na brzinu zasiti i najsnažnije apetite.

Kako je nastala pita

Sama pita je, kao i mnoštvo genijalnih izuma,  nastala potpuno slučajno.  Na duga mediteranska putovanja mesopotamski trgovci i osvajači su nosili veće količine mesa i povrća, koje su pripremali tako što su od gustog testa spravljali nenakve posude ili činije u kojima bi na žaru pripremali obroke. Te „posude” su bile izrazito tvrde i nejestive ali opet natopljene najlepšim sokovima glavnih namirnica. Robovi su rado strugali i jeli hranljivi deo odbačenih korpi, pa su ubrzo došli na ideju da istanje obično testo, uviju u njega malu količinu mlevenog mesa i povrća, sve ostalo je istorija!