B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Koliko „čajna” ima veze sa čajem?

autor: Gomex | 29.08.2019
Koliko „čajna” ima veze sa čajem?

Za mnoge poštovaoce i poznavaoce dobrog zalogaja, čajna kobasica je izuzetno cenjena dimljena mesna prerađevina. Priprema se od dobro usitnjenih kvalitetnih delova svinjskog i goveđeg mesa uz dodatke raznih začina. Naziv “čajna kobasica” nastao je sredinom 19. veka u malom baltičkom gradu Rugenvaldeu, a izveden je direktno iz navike serviranja sendviča pripremljenih od te kobasice u isto vreme kada se servirao i čaj.

Ova kobasica definitivno nema nikakve veze sa čajem. Njen sastav je skoro identičan onom kakav se i danas koristi u Kini pod imenom “lap ceung” na kantonskom jeziku/dijalektu, ali kod nas nije došao pod tim imenom, nego iz engleskog, a Englezi su tu kobasicu prvi doneli iz Kine: “China saussage”, simplifikovano od “Chinese sausage” odnosno kako se čuje pri izgovoru: “Čajna sosidž”... Priznaćemo vam nešto - kad god dođemo na odeljenje mesare i mesnih delikatesa, uvek, ali uvek prvo naručujemo čajnu kobasicu. Zašto baš čajna kobasica? Pa zato jer je fina. Imate ljude koji vole razne šunke, neki vole suhomesnate proizvode, a neki vole baš ovakav tip nareska. I tu nema kompromisa. Čajna kobasica nam je idealno rešenje za doručak i večeru pa i svaki drugi zamislivi obrok u međuvremenu, ali naročito volimo da je poslužujemo gostima. Znate ono, složite lep oval, stavite neke masline ili kisele krastavčiće u sredinu i tako to. Pri slaganju pomenutog ovala važno je biti kreativan, ali više od svega treba znati kako narezati koju kobasicu ili suvi vrat, jer ako ih narežete pogrešno rizikujete da se, na primer, čajna kobasica raspadne, suvi vrat ispadne žilav i slično. Kada gostima poslužujete čajnu kobasicu, narežite je na tanke ploške debljine oko 1 mm. Tek tada se može uživati u potpunoj kombinaciji ukusa i mirisa. Važno je pre narezivanja oguliti nejestivi omotač. Čajna kobasica poslužuje se uz razne polumasne sireve, majonez i sveže povrće, a ljubitelji jačeg ukusa poslužiće je uz ajvar ili kisele krastavce.

Često se misli da su kobasice izum Sumera, naroda s područja današnjeg Iraka, star oko 3.000 godina. Kineske kobasice làcháng, u čijem se sastavu nalazi kozje i jagnjeće meso, spominju se prvi put 589. godine pre nove ere. Grčki pesnik Homer u svom delu o Odiseju spominje vrstu “krvavica”, a Epiharmus je napisao komediju pod nazivom “Kobasica”. Za vreme vladavine rimskog cara Nerona, kobasice su bile povezane s Lupercalia festivalom. Rana katolička crkva zabranila je Lupercalia festival, a uživanje kobasica proglasila grehom. Zbog istog razloga je rimski imperator Konstantin zabranio jedenje kobasica. Početkom 10. veka, vizantijski vladar Leo VI Mudri stavio je van zakona proizvodnju krvavica zbog slučajeva trovanja tom vrstom hrane.