B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

KOJI TIP BRAŠNA KORISTITI ZA KOJU VRSTU TESTA?

autor: Gomex | 08.03.2018
KOJI TIP BRAŠNA KORISTITI ZA KOJU VRSTU TESTA?

Često u receptima nije navedeno koji tip brašna treba da se koristi i to može da bude problem. Šta u tom slučaju uraditi? Jednostavno upotrebiti brašno koje nam je pri ruci ili pitati za savet?

Pšenična brašna, prema domaćim propisima, podeljena su prema sadržaju pepela na sledeće tipove: T-400 (belo brašno), T-500 (belo brašno), T-850 (polubelo), T-1100 (crno). Postoji i brašno od celog zrna pšenice, tzv. integralno brašno.

Ali, ovde nije kraj podelama.

Bela pšenična brašna se dele prema krupnoći čestica, te postoje glatka (meka) brašna i oštra brašna. Obe vrste se dobijaju finim mlevenjem jezgra pšenice, tako da razlika nije veoma drastična. Zato ne treba strahovati, teško da će jelo biti upropašćeno samo zbog odabira glatkoće brašna. Ipak, finese nekad znaju da presude u gastronomskom užitku, što iskusni kulinari veoma dobro znaju.

Glatko brašno je finije samleveno. Zahvaljujući ovakvoj strukturi i peciva koja se od njega spremaju dobijaju glatkiju teksturu a testo se lakše obrađuje.

Oštro brašno se teže lepi u testu, ali se bolje rastapa u tečnosti i bolje je za tečna testa. Zahvalno je za pripremu biskvitnog testa, torti i poslastica koje zahtevaju dodavanje praška za pecivo. Takođe je bolje za zgušnjavanje umaka i variva. Hleb se najčešće pravi od pšeničnog mekog brašna T-400.

Polubelo brašno T-850 takođe može da se koristi za proizvodnju hleba a odlično je i za proizvodnju peciva, kao što je slučaj i sa crnim brašnom T-1100. Kada odlučite da pripremate torte i kolače a u receptu vam ne piše koji tip brašna da koristite, najsigurnije je da pomešate meko i oštro brašno. Meko pšenično brašno u okviru tipa 400 preporučuje se za pripremanje testa kao što su krofne, mekike i pancerote, kao i za pripremu finih peciva.

Oštro brašno T-400 odlično je za pripremanje torti, pita, lisnatih testa.

Oštro brašno T-500 se preporučuje za pice, kiflice, štrudle, hleb, ali i domaće testenine i kisela testa. Čak i kada su palačinke u pitanju, pojedinci se kunu da su jedine prave palačinke one napravljene od oštrog brašna, dok drugima uspevaju samo od mekog brašna. Jasno vam je, najbolje je da eksperimentišete i da sami pronađete svoj recept.

Sem pšeničnog, postoje i raženo i kukuruzno brašno, a na tržištu se nalaze i heljdino, ječmeno i zobeno brašno, ali se testo od ovih vrsta brašna uglavnom priprema uz dodatak pšeničnog brašna.