Ren je izuzetna biljka koja čisti ceo organizam, ubrzava metabolizam i trebalo bi da bude češće u ishrani naročito u zimskim mesecima. Ishrana bogata renom posebno se preporučuje u ishrani dijabetičara, pa je korisno da ga konzumiraju što više. Ishrana bogata renom pomaže i protiv umora.
Armoracia rusticana P. Gaertn poznatiji po slovenskom imenu ren, proširio se kulinarskim svetom iz Jugoistočne Evrope. Ren se veoma često koristi kao začin i rado jede uz kobasice (barene ili pržene) ali i barenu govedinu, pečenje, bareno suvo meso ili barenu ribu.
Nemojte se začuditi što ga ljubitelji jedu i uz neka kuvana jela poput sarme od kiselog kupusa. Obožavaju ga i vegeterijanci jer savršeno odgovara uz tikvice, cvekle, celer, krastavce i drugo povrće.
Pripremljen ren mora uvek da bude prekriven tečnošću. Ren brzo gubi svoju jačinu i treba ga spremati prema potrebi. Malo jabuka pomešanih s narendanim renom ublažiće njegov oštar miris i ukus.
Ovaj izuzetni začin svojom ljutinom zagreva ceo organizam i nezaobilazan je sastojak dobre kuhinje. Koristi se i kao dodatak nekim vrstama senfa i kečapa.
Od rena se prave i odlični umaci tako da ćemo preporučiti jedan koji se odlično slaže sa pivskom kobasicom.
Pivska kobasica u umaku od rena
Sastojci:
• 500g pivskih kobasica (Graničar)
• 50 g putera
• 40 g brašna
• 1/4 l supe
• 1/4 l kisele pavlake
• 2 kašičice rena
• sok od jednog limuna
Priprema:
U tiganju zagrejte ulje i stavite kobasice, koje ste prethodno na nekoliko mesta izbockali viljuskom. Pržite ih na srednjoj temperaturi desetak minuta. Sipajte 1/2 šoljice vode, poklopite i ostavite na tihoj vatri jos deset minuta.
Na puteru propržiti brašno, polako nalivati supom i pavlakom pa uz mešanje pustiti da vri deset minuta. Posoliti, začiniti sokom od limuna, dodati ren i peršunov list i sve dobro promešati. Servirati kobasice prelivene umakom.