B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kiselo a slatko!

autor: Gomex | 30.08.2018
Kiselo a slatko!

Da pravilna ishrana može da bude i zdrava i jeftina dokazale su nam obrok salate. Brz ritam života nametnuo je kaloričnu i nezdravu hranu kao normu. Sve je više bolesti povezanih sa hranom i stresom kao i problema sa gojaznošću. Zbog toga su sveže voće i povrće sve više na ceni.

Međutim, obaveze i dalje pritiskaju naš svakodnevni život i često prosto nema vremena za čišćenje, seckanje, kuvanje, pečenje… Kako onda “uglaviti” kuvanje u sve one stavke koje oduzimaju gomilu vremena kao što su stres sa posla, razmišljanje o računima i kreditima, jurcanje za decom?

Salate mogu da budu sjajan obrok koji će vam nahraniti i telo i mozak, a njihova priprema nije ni duga ni zahtevna. S obzirom na to koliko ovakav obrok ima prednosti, pojavio se veliki broj recepata koji su jednostavni za pripremu i možete ih isprobati kod kuće. Zdrav način života je tako postao dostupniji, a vaš izbor mnogo raznovrsniji.

Sveže sezonsko povrće možete nabaviti u najbližoj prodavnici, a ako imate mogućnosti za to, povrće možete gajiti i u svojoj bašti. Imate potpunu slobodu da budete kreativni. Svom omiljenom povrću dodajte različite vrste sira, meso pripremljeno baš onako kako volite, ribu, začinjene testenine, maslinovo ulje, limunov sok, alkoholno sirće…

Ako pojedete ovakvu salatu za doručak, obezbedićete svom telu savršenu količinu energije za početak dana. Ako se opredelite za ovo jelo za ručak, dobićete lagan obrok koji će vam omogućiti da nastavite sa maksimalnom koncentracijom. Salata za večeru omogućiće vam da lepše spavate i lakše se probudite ujutru.

S obzirom na fleksibilnost sastojaka, ovo može da bude odličan obrok nakon treninga. Samo se potrudite da uskladite odnos proteina i prostih ugljenih hidrata. Salatu je lako spakovati i poneti na posao. A svakako je zdravije pojesti takav obrok u kancelariji nego kupiti suvi sendvič ili nezdravo pecivo...

Još su Rimljani i Stari Grci jeli slanu ili zakišeljenu mešavinu povrća, pa odatle i naziv salata. Naime, ime potiče od latinske reči koja znači slan, a asocira na preliv koji je u to doba korišćen. Salate su veliku popularnost doživele u 16. veku, pa je i sama škotska kraljica Meri tražila mešavinu povrća, krema nalik senfu, tartufa i tvrdo kuvanih jaja. Postoje zapisi koji govore da su salate na holandskim brodovima dolazile do mnogih krajeva sveta. Danas su salate obrok koji mnogi ljudi rado konzumiraju. 

One se ne prodaju samo u marketima, već su i odlična opcija za zdrav ručak u restoranu.