B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kiseli kupus zimska medicina!

autor: Gomex | 07.02.2019
Kiseli kupus zimska medicina!

Mada je sarma gospodarica svih balkanskih tradicionalnih kuhinja i predstavlja autentičan gastronomski doživlja, kiseli kupus sa mlevenim mesom se može poslužit još na bezbroj kreativnih i ukusnih načina.

Kiselli kupus kao prirodni lek

O zdravstvenom i nutritivnom aspektu kiselog kupusa u novije vreme rađene su mnoge naučne studije koje su samo potvrdile da su naši preci veoma dobro znali šta rade kada su u drvene kace stavljali na stotine kilograma ove namirnice za veće porodice.  

Najbolji način upotrebe kiselog kupusa: Pre glavnog dnevnog obroka potrebno je na prazan stomak uzeti nekoliko kašika sirovog kiselog kupusa. Osim toga, potrebno je jednom nedeljno ujutro uzimati, gutljaj po gutljaj, celu šolju rasola. Rasol čini koncentrat veoma velikog broja vitamina i minerala koji su nam neophodni i najzdraviji napitak koji čovek može sebi da priušti u ovim zimskim mesecima. 

S obzirom da je kiseli kupus najzdravije jesti u sirovom stanju, pokušajte da ga kombinujete kao salatu uz mnoge obroke. Lagano prodinstan (ne duže od dvadesetak minuta) sa crnim i belim lukom je odličan prilog za mnoge mesne obroke, a odlično se kombinuje sa prilozima koji sadrže drugo povrće (karfiol, brokoli, paprika…). Veoma je vizuelno privlačan u kombinaciji sa tvrdim sirom, filetima crvene paprika, slajsovanim suhomesnatim proizvodima i dekoracijom od peršuna. Jednostavno a efektno meze koje mami raznolikošću boja i ukusa.

Musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa

Potrebno je: 1 kg kiselog kupusa, 2-3 glavice crnog luka, 100 g pirinča, so, biber, ulje ili mast, 500g mlevenog mesa, 3-4 jaja, kajmak ili pavlaka, 2 dl kiselog mleka (ovčijeg), 1 dl mleka.

Na masnoći propržite iseckani kiseli kupus i jednu iseckanu glavicu crnog luka. Skuvajte pirinač i ocedite ga. Drugu glavicu crnog luka propržite i dodajte mleveno meso. Kad se meso isprži skinite ga sa šporeta i dodajte so i biber. U ohlađeno meso umešajte jedno jaje. Deo kupusa složite u dublju posudu, preko njega pospite kuvani pirinač, posolite i odozgo poređajte deo mesa. Postupak ponavljajte dok ne potrošite namirnice, tako da završite s kupusom. Preostala jaja razmutite s mlekom, dodajte kajamak ili kiselu pavlaku, dobro izmešajte i prelijte preko musake. Musaku od kiselog kupusa zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Gotova je kad se stvori tamna hrskava korica. Uz ovčije kiselo mleko, prijatno!