B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kako do savršenog dresinga za salatu?

autor: Gomex | 04.04.2019
Kako do savršenog dresinga za salatu?

Više od 10.000 godina sirće se upotrebljava u najrazličitije svrhe, a brojne civilizacije su ga, osim za jelo, koristile kao svojevrsni eliksir mladosti i zdravlja.

Bez obzira da li je reč o vinskom, jabukovom, alkoholnom ili nekom drugom sirćetu, ono je u savremenom svetu našlo višestruku upotrebu, kao što su primene u prehrambenoj, hemijskoj i farmaceutskoj industriji. Salate, zimnice i sve pasterizovano povrće ne bi moglo da se upotrebljava ni da se konzervira bez primene sirćeta.

Dresing za bolji ukus!

Iako na prvi pogled ne izgleda tako dresing, vinegret ili preliv igra odlučujuću ulogu u salati. Postoje tri različita tipa preliva, zavisno od osnovnog sastojka koji se koristi za njihovu pripremu: ulje i sirće, mlečni proizvodi ili majonez.

Klasičan dresing od ulja i sirćeta i jedan od najpoznatijih dresinga za salatu je vinegret. Pravilo za njegovu pripremu glasi: „Sirćeta sipaj kao da si prosjak, ulja sipaj kao da si kralj“. U vinegret se mogu takođe dodati i crni i beli luk, začinsko bilje i začini. Vinegret se obično se koristi za salate od zelenog povrća i mešane salate (salate s testeninom, mahunarkama i povrćem), dok topao preliv dajevbogat ukus piletini, mesu, ribi i kuvanom povrću. Upotrebom različitih tipova sirćeta i ulja dobijamo različite ukuse. Dodavanjem male količine senfa pospešićemo sjedinjavanje preliva.

Možda najpopularniji mlečni dresing u SAD je “Ranč dresing”, koji se pravi od jogurta, crnog i belog luka, vlašca, mirođije, peršuna, s dodatkom različitih začina. Poznati primer dresinga od majoneza je dresing “Hiljadu ostrva”. Majonezu, koji je ukoliko je to moguce pravljen, a ne kupovni, dodajemo paradajz pire ili kečap, kao i tucanu slatku i ljutu papriku.

Kratka istorija dresinga!

Ima bezbroj kombinacija za dresing za salate, ali važno je da se sastojci dresinga slažu sa vrstom salate. Kada pravite dresing za salatu, poželjno je da ga ne pripremate previše rano, kako sastojci u njemu ne bi izgubili svoja aromatična svojstva. Dresing uvek pripremajte neposredno pre pripreme salate.

Salatni prelivi imaju iznenađujuće dugu i bogatu istoriju. Datiraju još iz antičkih vremena, Vavilonci nisu odolevali da zeleniš preliju uljem i sirćetom, a Egipćani su na to dodavali i malo azijskih začina. Francuzi su to sve pre nekih 200 godina doveli do savršenstva uvodeći majonez. Salatice su bile omiljene na meniju i među evropskom aristokratijom koja je kombinovala i do 35 sastojaka u ogromnoj činiji za salatu, uz razni egzotični zeleniš. U dvadesetom veku Amerikanci počinju masovno da koriste ulje, sirće ili limunov sok, i začine, kao bazu za nebrojeno puno sosova koje nazivamo dresinzi.