B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

KAKAV JE TAJ SREMSKI SIR?

autor: Gomex | 30.05.2017
KAKAV JE TAJ SREMSKI SIR?

Sir i kajmak od davnina spadaju u red najvrednijih namirnica, pa je logično što su toliko česti i popularni u srpskoj ishrani. Postoje brojne podele i klasifikacije sireva, ne samo u užbenicima. Neke klasifikacije su neformalne, priručne. Uglavnom ona velika i glavna podela sireva odnosi se na količinu masti (bezmasni, polumasni, masni) i na količinu vode u siru (sveži, meki, polutvrdi, tvrdi).

Najstariji sir na našim prostorima je takozvani kvark, mekani, sveži, gruševina, urda, švapski, sremski, prečanski... sir. Poznavaoci smatraju da ova vrsta sira ima najviše naziva i ne tako retko pravi se i u kućnim uslovima. Koristi se presan, kao namaz, u raznim jelima, testima, za kolače...

Za ovaj sir je najbitnije da nastaje bez sirila, samo zahvaljujući fermentaciji. Kako je “vlažan”, deluje kao da su pomešani sir i jogurt, a po sastavu je zaista tome i sličan. Kod nas je karakterističan za Vojvodinu i tamo se jede kao što se u ostatku Srbije jede beli, mladi sir. Ovaj sir je bogat proteinima, upotreba mu je raznovrsna, a postoje i verzije sa manje masti koje se preporučuju.

Sremski sir možete da jedete gotovo sa svim namirnicama, slaže se uz povrće, ali i uz voće. Uostalom, ovaj sir je sastavni deo nekih kolača. U 30 grama ovog sira (ako je reč o niskomasnoj varijanti) ima 3 grama proteina i samo 20 kalorija. Kao i ostali sirevi, i ovaj je bogat kalcijumom. Švapski sir ipak može da sadrži dosta natrijuma, posebno ako ima malo ili nimalo masti. Zato budite posebno pažljivi prilikom kupovine ovog sira i birajte one varijante koje imaju manje natrijuma.

A u Sremu za kačkavalj znadu!

Na trpezi se često nalaze i takozvani “sirevi parenog testa” koji imaju prijatan i karakterističan intenzivan i za nijansu opor ukus. Njihovo testo je sklopljeno, monolitno i bez šupljina – da li vas ovaj opis podseća na kačkavalj?

Kačkavalj se proizvodi u zemljama oko Sredozemnog, Jadranskog i Crnog mora, a i u našoj zemlji ima dugu tradiciju i brojne varijante. Posebno je nadaleko poznat Sremski kačkavalj.

Tvrdi sirevi su vrlo cenjeni i traženi delikatesi diljem poznatog sveta. Najviše se koriste u kombinaciji sa drugim jelima jer svojom aromom oplemene testenine, zapečeno povrće ili meso. Kao samostalni obrok za doručak ili večeru oplemeniće svaki zalogaj, a kao mezetluk uz razna vina i masline preporučiće ga svaki hedonista. Specifičan ukus i posebna tekstura čine tvrdi sir izazovom za sve gurmane.