B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

KADA PLJESKA ZAMIRIŠE...

autor: Gomex | 09.03.2017
KADA PLJESKA ZAMIRIŠE...

Pljeskavice spadaju u nacionalno, univerzalno privlačno jelo, i nema onoga ko ih ne voli. Pljeskavica je posebna, srpska varijantu burgera koji se služi u lepinji ili somunu, najčešće sa tucanom paprikom, lukom, kajmakom ili kupusom. Urnebes je takođe odličan prilog, ali ga većina izbegava zbog pikantnog ukusa i belog luka. U zemlji mesojeda, gde godišnje po glavi stanovnika pojedemo oko 45 kilograma mesa, najpoznatija je leskovačka pljeskavica.

Pljeskavica je deo tradicionalne kuhinje koji se zadržao i u urbanim ugostiteljskim objektima, a zanimljivo je da svi podjednako uživaju u njoj – i mladi i stari, i bogati i siromašni... Ukus nije sofisticiran, ali je bogat, pun i sočan, nećete ostati gladni, a čula možete dodatno da zadovoljite prilozima koji imaju skoro neograničene kombinacije.

U osnovnu smesu za pljeskavice, za dodatni ukus, često se još dodaje i sitno seckani beli luk i luk, slatka ili ljuta paprika, a u tzv. “delikatesne” pljeskavice dodaje se i usitnjeno suvo meso (najčešće slanina) kao i sitne kockice polutvrdog sira.

Sir, kao i kajmak, može poslužiti i za punjenje pljeskavica, a najčešće se koriste usitnjeni polutvrdi sirevi, sveži sir ili feta. Pljeskavice se pune tako da se na jedan kružni oblik stavi nadev pa se preklopi drugim komadom oblikovanog mesa i spoje rubovi. Takođe, za dodatni gurmanski doživljaj, na još vruće pečene pljeskavice može se položiti tanka kriška sira ili malo kajmaka.

Paradajz uvek ide na pljeskavicu, a salata ispod pljeskavice kako bi pokupila sokove iz mesa i sprečila da se ovlaži donji deo peciva.

Neke nove pljeskavice

Naučnici sa holandskog Univerziteta u Mastrihtu nadaju se da će u narednih godinu dana uspeti da proizvedu prvu pljeskavicu od mesa do kojeg se neće doći klanjem životinja, već proizvodnjom njihovih mišićnih ćelija u laboratoriji. Meso u toj pljeskavici biće verovatno glatko poput tela lignje, a vrednost projekta je oko 250.000 evra.

Najveća pljeskavica na svetu napravljena je na prošlogodišnjoj “Roštiljijadi” u Leskovcu. Lokalni majstori roštilja ispekli su pravo “čudovište” prečnika 2,7 metara i težine 63 kg. Celokupan prihod od prodaje pljeskavice za Ginisa uplaćen je Institutu za majku i dete u Beogradu.