B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

KAD POŽELIŠ DA SE ZASLADIŠ

autor: Gomex | 05.04.2017
KAD POŽELIŠ DA SE ZASLADIŠ

Čvarci su tipična srpska hrana koja se pravi od svinjske slanine. Postoje mađarski, sremski, bački, biber, šoder, duvan čvarci itd. U šali čvarke često zovu - svinjski čips, slane bombone... Čvarci su naše najbolje grickalice, savršeno pašu uz pivo i vino, a u kombinaciji sa crvenim ili belim lukom su prosto nezamenjivi. Reč “čvarak” potiče od glagola “čvariti” odnosno topiti (slaninu, salo, mast) ili “pržiti tako da se čuje cvrčanje”.

U Srbiji se čvarci pripremaju oduvek, a svako ima neku svoju tajnu i metodu. Kod spremanja čvaraka treba ipak obratiti pažnju na neke sitnice. Pre svega, slanina se seče na komadiće. Oni opet ne smeju da budu preveliki jer se neće dobro istopiti, a kad mast već bude za skidanje u njima će ostati veliki deo neotopljene masti. Sa druge strane, komadi slanine ne smeju da budu ni presitni jer se time smanjuje kvalitet masti što će dovesti do zagorevanja i promene boje masti, a to direktno utiče na ukus krajnjeg proizvoda.

Danas se čvarci smatraju posebnim delikatesom zbog velike potrošnje „čvrstog masnog tkiva” u mesnoj industriji za dobijanje na masi mešavina za jeftinije vrste salama, pa nedovoljno toga ostane za čvarke. Mesna industrija polako izbacuje čvarke iz svog asortimana baš zbog toga što još nije izmišljena tehnologija za masovnu proizvodnju ovog specijaliteta. Tehnologija se svodi na umeće, strpljenje i ljubav majstora za čvarke. Stoga se mogu naći u velikim prodajnim objektima u pakovanjima od 200g kao kakve francuske bombone ili belgijska lomljena čokolada.

Čvarcima ne odolevaju ni, u odnosu na nas, znatno nutricionistički osvešćeniji zapadnjaci. U Torontu i Čikagu u pojedinim mesarama možete naići na reklamu sledeće sadržine: “Imamo čvarke!”. Ne malo ćete se iznenaditi kad unutra uđete i otkrijete da je vlasnik radnje - Kinez ili Koreanac!

Da li sanjaš da topiš čvarke...

Ova gastronomska čarolija je odvajkada činila veliku radost za ljubitelje dobrog zalogaja. Najverovatnije je zbog toga ušla i u sanovnike.

Ukoliko ste u svom snu topili čvarke, znajte da vas očekuje dug i uspešan život, doživećete duboku starost. Ako ste u snu jeli čvarke, očekujte poklon od osobe do koje vam je stalo i koja vam je draga.