B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

KAD POŽELIM DOMAĆE KOBASICE!

autor: Gomex | 14.11.2017
KAD POŽELIM DOMAĆE KOBASICE!

Pored pripreme voća i povrća u jesenjem periodu, odnosno ostavljanja zimnice, mnoga domaćinstva konzerviraju i prerađuju meso. Kako je lako kvarljivo, neophodno je da se prilikom konzerviranja i pripremanja mesnih prerađevina poštuju određena pravila.

U domaćoj preradi i konzerviranju mesa značajni konzervansi su so i šećer, koji sprečavaju razvoj truležnih i patogenih bakterija, a daju mesu prijatnu aromu i boju.
Dimljenjem se dopunjuje delovanje ovih konzervanasa, a osim toga dimljeno meso ima i prijatan ukus.

Postoje tri načina usoljavanja mesa: suvo soljenje, salamurenje i kombinacija ova dva načina.

Suvim soljenjem se komadi mesa dobro natrljaju solju, naročito oko kostiju, poslažu u posudu i ostave određeno vreme. So prodire u meso, oduzima mu vlagu i na taj način oko mesa stvara se koncentrisani rastvor, koji inhibira razvoj bakterija.

Mokro usoljavanje je kada se meso prelije salamurom. Salamura je rastvor soli, šalitre i šećera, u koji se mogu dodati razni začini poput bibera, belog luka i slično. Polovinom salamure meso se utrljava, a drugom polovinom preliva. Meso mora biti prethodno potpuno ohlađeno. Svaki drugi, treći dan salamura se pretače, a svaki sedmi meso se vadi, okreće i ponovo slaže.

Treći način konzervisanja je kombinacija suvog i mokrog soljenja. Obavlja se kao i suvo, osim što se još dodaje i šalitra. Kod sušenja mesa na dimu, komadi moraju biti odvojeni jedan od drugog kako bi vazduh nesmetano mogao da struji. Dim mora biti suv i topao, ali ne i prevruć, kako bi se meso ravnomerno osušilo. Sušenje mesa na dimu može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, zavisno od veličine komada i željenog ukusa.

Nekome doktrina - nekome upozorenje!

Meso mora biti poreklom od potpuno zdravih životinja, nikako od prinudno zaklanih (zbog bolesti). Pre bilo kakve prerade, obavezno je meso odneti na veterinarski pregled. Za manje kućne izrade delikatesa preporučuje se nabavka mesa u supermarketima. Priprema mesnih prerađevina se obavlja u hladnim, zimskim, mesecima, jer se na taj način mesu obezbeđuje bolja trajnost. U domaćinstvima se uglavnom pripremaju na jedan od sledećih načina: soljenjem, salamurenjem, dimljenjem ili sušenjem na vazduhu ili kombinacijom navedenih načina.