B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

IMA LI PEČENJA BEZ KAREA?

autor: Gomex | 11.07.2017
IMA LI PEČENJA BEZ KAREA?

Za kvalitet pečenja nisu bitni samo recept i umešnost domaćice već i poznavanje vrste mesa koje se priprema. Puno puta ste, naime, čuli za biftek, ramstek, rozbif, frikando i sl. Sve su to delovi mesa o kojima se treba informisati, kako bi se u pravom času mogao odabrati odgovarajući recept.

Kada je reč o svinjskom mesu, najbolji delovi su beli kare, but (od njega se seku ćulbastije i šnicle) i pečenica, a zatim krmenadle, vajsbratne, grudi i lopatice.

Sama tehnika pečenja podrazumeva različite varijante: u rerni bez folije, u rerni s folijom, na roštilju ili na ražnju. Kada je reč o foliji, ona mesu omogućuje da ostane veoma sočno, mada, s druge strane, sprečava da meso dobije lepu rumenu boju. Zato je preporučljivo da se folija skloni nekoliko minuta pre vađenja mesa iz rerne.

U vezi sa pečenjem, treba razjasniti i termin špikovanje. Špikovati znači kroz posno meso provlačiti male režnjeve slanine, tako što se meso najpre probode u pravcu vlakana pomoću noža, a zatim se prstima provlači slanina. Budući da špikovanje zahteva određenu veštinu i umešnost, isti efekat, a znatno lakše, možete postići ako posno meso pod folijom namažete masnoćom.

Kada kupujete meso onda računajte da je potrebno oko 120 grama po osobi jer deo se izgubi pripremom, a deo otpada na kosti. Tek kupljeno sveže meso možete čuvati u frižideru do dva dana. Možete ga staviti i u posudu, a svakako pazite da se tečnost ne bi iscedila po ostalim namirnicama ako meso čuvate u papiru ili foliji. Ako planirate da zamrznete neki komad, u zamrzivaču može stajati do pola godine.

Rodoslov današnje svinje

Današnja svinja potiče od dva varijeteta divlje svinje i to od evropske divlje svinje (Sus scrofa ferus) i azijsko-kineske divlje svinje (Sus vittatus). Divlje svinje pripitomljene su na više lokaliteta u srednjoj i jugoistočnoj Aziji, severnoj Africi i Evropi. Najstariji tip domaće svinje je tzv. keltska svinja. Prema odnosu mesa i masti, sve svinje se dele na mesnati tip, masni tip i prelazni tip. Nekad su se svinje najviše uzgajale zbog masti, pa je najzastupljeniji tip bio masni, a danas značaj svinja raste zbog proizvodnje mesa.