B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Grilovano kao sa roštilja!

autor: Gomex | 01.08.2019
Grilovano kao sa roštilja!

Jedan od načina kako spremiti povrće je da se ono griluje. Ovo je dobar kompromis, jer zadovoljava uslov da povrće bude i ukusno i zdravo. Samo ne treba da se pretera sa grilovanjem, pa da bude ugljenisanih delova.

Kako da grilujete povrće

Povrće se ne peče dugo, a prosto se topi, ispuštajući svoje veličanstvene mirisne sokove. Tako je kod grilovanja, za razliku od kuvanja, gde sokovi odlaze u vodu, a povrće ostane bez onog savršenog ukusa. Može da se pravi grilovano povrće u rerni, na roštilju ili u gril tiganju.

Nije baš svako povrće idealno za grilovanje. Kao pogodno povrće za grilovanje predlažemo plavi patlidžan, papriku, paradajz, luk, tikvice, brokoli, špargle… Mogu se grilovati šargarepa i krompir, ali njima treba više vremena da budu gotovi. Ne valja ako krompir ili šargarepa ostanu tvrdi, jer grilovano povrće mora biti meko i sočno. Zato ih treba praviti odvojeno ili iseckati na sitnije ili tanje delove, pa će brže biti gotovi.

Za grilovanje povrća je karakteristična visoka temperatura i kratka termička obrada. Plavi patlidžan, luk, paprike, tikvice i paradajz se griluju svega 3-4 minuta. Krompir i šargarepe se duže griluju. Da se pripremi grilovano povrće iz rerne, prema iskustvu treba malo više vremena.

Grilovanje pečuraka i kukuruza

Kada smo već kod grila, da li ste znali da se uspešno mogu grilovati pečurke i kukuruz u klipu. Grilovanje pečurki i kukuruza u klipu traje 8 minuta. Kukuruz u klipu se iseče na kolutove. Najbolji je mlad kukuruz šećerac u klipu. Odstranite mu zelene listove i kukuruznu svilu. Potopite ga u vodu 30 minuta, pa ga osušite. Premažite ga maslacem, zatim isecite na kolutove i grilujte. Na kraju pripremljeno gril povrće se servira kao prilog uz meso, sir ili pečurke. Dobro se slaže grilovano povrće sa piletinom, a neko dobro ide i uz ribu.

Kada je reč o dinstanju, sušenju, raznim gulašima i pohovanju, valja uzeti što veće pečurke. Činjenica da šampinjoni odlično podnose zamrzavanje je dovoljna da kupimo veću količinu pečuraka, isečemo na listiće, posolimo ih i izdinstamo na ulju. Pred sam kraj dinstanja prekidamo zagrevanje suda i kad se masa ohladi pakujemo za zamrzivač. Na taj način, šampinjoni mogu da se čuvaju šest meseci. Ovom smesom možete da punite paprike, pravite rižoto, pečete pitu, koristite kao osnovu za sos ili čorbu itd.