B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Grilovana piletina

autor: Gomex | 26.04.2018
Grilovana piletina


Za pripremu mesa na roštilju postoje dve “škole”. Ona koja kaže da se meso začinjava i soli pre pečenja i ona koja podržava mazanje mesa dok je na roštilju, a soljenje i biberenje tek kada se meso izvadi na tanjir. Piletina, ćuretina, svinjetina, zatim pljeskavice i ćevapčići bolji su ako se pre pečenja začine. Govedina i teletina mnogo su mekši ukoliko se sole nakon pečenja, kada ih treba još malo potpariti (bilo poklopcem ili alu-folijom) i pustiti na toplom barem desetak minuta da omekšaju.

Piletina s roštilja je prava poslastica ako znate da je dobro pripremite. Kulinarski blogeri imaju dve ideje kako postići da se ukusno meso jednostavno topi u ustima. Marinada je prvi način. Možete ići linijom manjeg otpora i kupiti gotov miks začina za mariniranje mesa. Samo treba da pratite uputstva. Ako nemate iskustva u kuvanju i roštiljanju, za prvi put to će biti najjednostavnija opcija.

Marinadu možete pripremiti i kod kuće. Kiselina u marinadi može se dobiti od raznih namirnica poput limuna, sirćeta ili vina. Dovoljno je da se odlučite za samo jedan takav sastojak. Uz kiselinu, ulje je drugi najvažniji sastojak svake marinade da bi hrana ostala sočna i da se ne bi isušila u procesu pečenja. Ostali sastojci poput belog luka, začina, meda ili umaka za pikantniji ukus stvar su ličnih preferencija.

Drugi način vrlo je jednostavan i zapravo se pravi smesa od vode, soli i šećera koji će dati balans. Pre nego što stavite meso unutra, probajte samo mrvicu marinade kako biste znali da li so preovladava. Najbolje bi bilo tečnost sa mesom staviti u vrećicu, zatvoriti i zatim smestiti u posudu. Neka odstoji u frižideru od četiri do šest sati. Pre nego što meso stavite na roštilj, ostavite ga neko vreme na papirnatim ubrusima da se osuši.

A sada malo o istoriji uzgajanja pilića...

Nekada se živina uzgajala isključivo za potrebe složenih rituala, a danas je nezaobilazni deo ljudske ishrane. Kako je došlo do toga da se pileće meso nađe na našoj trpezi? Uzgoj pilića traje oko nekoliko hiljada godina, ali je piletina u našoj ishrani znatno kraće. Živina se u šestom milenijumu pre nove ere uzgajala u Aziji i Kini za ritualne svrhe i, često, borbe petlova, ali novo istraživanje arheologa s Univerziteta u Haifi pronašlo je vezu između kulinarstva i pilića u Mareši, i to u 400. godini pre nove ere. Naime, arheolozi su pronašli veliki broj pilećih kostiju na području nekadašnjeg grada Mareše, što ukazuje da su stanovnici ovog grada uzgajali živinu i zbog obreda i zbog ishrane. Veći broj kostiju je kokošijeg porekla, a uočeni su i tragovi noža, što ukazuje da se pileće meso koristilo za ishranu. Očigledno je da su stanovnici ovog grada uživali u belom mesu mnogo pre svojih suseda, dok je piletina u Evropi počela da se jede kasnije. Smatra se da su Evropljani za uživanje u pilećem mesu čuli upravo od stanovnika Azije.