B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Fruštukom se započinje dan!

autor: Gomex | 21.02.2019
Fruštukom se započinje dan!

U hedonističkom smislu, gastonomski utisak Vojvodine pripada rajskom uživanju. Đakonije kojima se teško može odoleti daju pečat vojvođanskoj kuhinji, hvaljenoj zbog izazovnih ukusa, mirisa i boja. U vojvođanskoj kuhinji caruju „plodovi obora“, a jela bez mesa i suvomesnatih proizvoda gotovo da i nema. Ali, počnimo od početka...

Fruštuk je bio najobilniji dnevni obrok

U Vojvodini je običaj da se stalno nešto gricka, žvaćka i čapa između pet obaveznih obroka: fruštuka, dve jauzne, ručka i večere. Nekada, kada je većina vojvođanskog življa radila u nadnici i u fabrikama, fruštuk, odnosno doručak je bio najobilniji dnevni obrok koji je obezbeđivao energetsku bazu za naporan radni dan.

Jauznama ili užinama premošćavala se glad od doručka do ručka, odnosno od ručka do večere. Prepodnevna je podrazumevala hleb namazan paštetom, mašću, pekmezom, vodom poprskanim hlebom i šećerom, da se šećer bolje zalepi, pogačicama, kiflicama, jabukom i svim onim što se jede u hodu, bez pribora za jelo. Za poslepodnevnu jauznu jele su se mekike, kolač voće, puding, tek da se prizalogaji i ne kvari večera.

Najkarakterističan obrok u Vojvodini je ipak ručak. Može biti nasušni, tek da se utoli glad, pripremljen od onoga čega ima, često od supice, testa i krompira, ali može biti svečarski i carski, a najpoznatiji je nedeljni.

Večera u vojvođanskim kućama nikada nije postojala samo reda radi. Bude tu kuvanih jela, prženog mesa, suvomesnatih proizvoda... U Vojvodini poslednji obrok nije uvek i poslednji. Oko ponoći „pravi domaćini“ često čalabrcnu. Odseku parče kobasice ili šunke, uzmu ’leba i najedu se za – laku i situ noć. Nezaobilazni deo svakog svečarskog i nedeljnog ručka su supe, ali su pred ukućanima i ostalim danima. Kuvaju se od goveđeg, junećeg, pilećeg, kokošjeg, ćurećeg, guščjeg, pačjeg, morčjeg i golubljeg mesa. Prave se supice od raznog poveća, ali i samo od biljnog začina i tarane.

A tu su i čorbe...

Deo tradicije vojvođanske kuhinje su čorbe. Najpoznatije su ragu čorbe od povrća, junećeg, pilećeg i jagnjećeg mesa, te riblje čorbe. Posebnu nostalgiju bude ajnpren, klin i paradajz čorbe.

Vojvođanska kuhinja je puna mirisa bašte, špajza, kredenca, ukusa slatkog voća sačuvanih u teglama, i flašama napunjenim od kuvanog paradajza do soka od zove, jer ravnica plodne crnice i prostranih pašnjaka, rečnih dolina, kanalskih mreža i ribnjaka, brojnih lovišta, voćnjaka i vinograda sa Fruške gore i Vršačkih planina, te tradicijom vrednih žena i domaćina, učinili su Vojvodinu ne samo srpskom već jednom od evropskih i svetskih gastonomskih prestonica.