B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

DOMAĆE KROFNE IZ BAKINE VANGLE

autor: Gomex | 03.05.2017
DOMAĆE KROFNE IZ BAKINE VANGLE

Krofne su dugo na našem tržištu predstavljale najlepšu asocijaciju na domaću kuhinju. Oduvek su se služile samo dok su vruće, hrskave, a nadevale su se isključivo domaćim pekmezima i bilo ih je redovno na kućnim menijima. Ovaj mit je toliko snažno uvrežen da se proizvođači dugo nisu usuđivali da krenu u proizvodnju i komercijalno pakovanje. Ali kako su se vremena ubrzala, domaća krofna je postala privilegija za one malobrojne čija baka još ima snage da ih zamesi...

Krofna je u našim krajevima bila toliko prisutna iz prostog razloga jer se smatrala „sirotinjskom hranom”. Svako je u kući imao brašna, kvasca, malo masnoće i dobro zagrejanu ringlu na legendarnom „smederevcu”. Da bi se zasladilo i najelo mnoštvo dece potrebna je veća količina ukusne i kalorične hrane. Dakle krofne.

Zbog komplikovane, a u isto vreme jednostavne procedure pripreme, krofne su se uglavnom pripremale u većoj količini, u velikoj šerpi na konstantno zagrejanom ulju. Pa kada krenu da se vade uglavnom se pola pojede dok se proces pečenja ne završi. Za dobru domaću krofnu je potrebno sve ono što nam danas toliko manjka. Dakle vreme pripreme. Specijalna tehnika mešanja testa iziskuje upornost i vežbu koja se prenosila sa kolena na koleno. Ujednačeno zagrejana prostorija da bi se testo „nadiglo” koliko je potrebno. Zatim ponekad i sati stajanja uz šporet i laganog okretanja na vreloj masnoći. Sve ovo su nam uskratili novi trendovi ubrzanog života i preporuke nutricionista da izbacimo prženo, masno, proizvode od belog brašna i naravno šećere iz ishrane.

Ali svako od nas ponekad želi da se osladi. I ne treba bežati od toga. Domaću krofnu je odavno zamenila industrijska krofna koju možemo sebi priuštiti u manjim pakovanjima, pa čak i pakovana po jedan komad. Testo i tehnologija izrade su manje-više isti kao kod domaće krofne ali bogatstvo ukusa je unapređeno do najširih mogućih granica. Krofne su dobile čokoladna i voćna punjenja, prelepe dekorisane prelive. Poseban izazov predstavljaju mešovita pakovanja, različitih ukusa i dekoracije. Takva su i najbolja jer svako ima svoj ukus!

Šta čini posebnom američku krofnu?

Amerikanci su od krofne, kao i od mnogih običnih prozvoda iz celog sveta brendiranjem i ulaganjem u marketing stvorili novu „američku ikonu”. U suštini američka krofna se ne razlikuje puno od evropske, sem što joj je receptura zaštićena i strogo kontrolisana. Jedina bitna razlika je u tome što ima karakterističnu rupu u sredini koja je predviđena za sipanje dodatnog preliva po ukusu poručioca. Setićete se kultnih scena iz mnogih filmova kada gojazni policajci u svakoj nemiloj sceni prvo pojedu krofnu iz koje curi fil, pa onda kreću u akciju. A Homer Simpson ume i da ih sanja!