B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Dobra kobaja na roštilju kao desert!

autor: Gomex | 19.06.2019
Dobra kobaja na roštilju kao desert!

Roštiljska kobasica obavezan je sastojak na jelovniku svakog gurmana, bez obzira da li je tanka ili debela, da li je ljuta ili blaga. Sam roštilj daje joj onu neophodnu draž pikantnog mirisa i ukusa.

Saveti za pripremu savršenih kobasica na roštilju

Možemo da imamo koliko god poželimo dobrog mesa za roštiljanje, ali kobasice će uvek popraviti utisak kod svih koji su okupljeni oko vatre. Jer - kobasica je pravom roštilju poput deserta u nekoj velikoj poslastičarnici.

Kobasice su nezamenjivi deo svakog roštiljanja jer se na njemu kobasica ponaša savršeno. Njen oblik je baš takav da se lagano može valjati po roštilju. Levo-desno, levo-desno i gotovo. Ne treba tu neke velike mudrosti. Treba se samo bojati da ne bude sirova ili ugljenisana (mada, i takve smo jeli kada bi glavni “majstor od roštilja” previše zavirio u čašicu).

Podelićemo sa vama i jedan mali savet... Znate kako imamo običaj da zarežemo kobasice sa strane, pre nego što ih stavimo na roštilj, pa se onda one saviju i izobliče, sve sa željom da bi se što pre i bolje ispržile?  Probajte ovako da pripremate roštiljske kobasice - spiralno ih zarežite, od početka do kraja. Ne duboko i budite pažljivi sa nožem. Kobasice se neće savijati prilikom prženja, brzo će biti gotove i biće hrskavije. Plus, izgledaju veće.

Pre nego što ih stavite na roštilj, ostavite ih na sobnoj temperaturi bar pola sata. Ne skidajte opnu sa kobasica. Tanka opna omogućava sočnim sastojcima da ostanu u kobasici tokom pripreme. Ako je sklonite, može se desiti da kobasice izgube sočnost, aromu, ali i da zagore spolja, a da unutra budu nepečene. Od niske do srednje temperature - tajna savršeno ispečene kobasice je da je počnete peći na niskoj temperaturi i da je postepeno povećavate.

Najukusnije kobasice sa roštilja su one koje blago potamne, a ne one koje su izgorele. Zato je veoma važno da vodite računa da površina kobasice ne pocrni.

Istorija roštilja

Ne zna se kad smo počeli s roštiljanjem. Neki kažu da je to bilo pre 1.4 mil. godina i da je pećinski čovek navodno dimio meso. Drugi kažu da se roštiljanje kao takvo pojavilo pre 6.000 godina. Možda je nekom od tih praistorijskih ljudi, slučajno upao komadić mesa mamuta u vatru kada su shvatili da je takvo meso mnogo lakše za jesti od žilavog i presnog... Čini se da će tačan odgovor ostati tajna, no zahvalni smo onima koji su prvi počeli i svima koji su tradiciju nastavili!