B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Dobar ražnjić je prava majstorija

autor: Gomex | 24.05.2018
Dobar ražnjić je prava majstorija

Veliki je broj jela sa roštilja koja uživaju gotovo kultni status, naročito ćevapčići, pljeskavice i kobasice. Ipak, ni jedno od ovih visoko cenjenih jela ne nudi toliku raznolikost ukusa i boja kao što to mogu da učine ražnjići.

Pažljivo birano meso i druge namirnice naslagane na štapić u pravilnom rasporedu i pripremljene na grilu, kulinarsko su iskustvo koji mnogi obožavaju.

Da bi roštilj bio dobar meso mora biti sveže, a za ražnjiće od svinjetine najbolji izbor je plećka, zatim od piletine karabatak, a junetine but. Za četiri osobe uzima se jedan kilogram mesa, koje god da pripremate. Meso bi trebalo da je sobne temperature - zato ga izvadite iz frižidera barem dva sata pre pečenja. Da bi ražnjići bili i na oko lepi, meso treba da je isečeno na (približno) jednake kockice i naređano na štapiće na kojima će se peći... Koliko dugo će se ražnjići peći, zavisi od mnogo toga - ponekad je vatra jača, nekad slabija, nekad je više vlage u vazduhu, nekad su ražnjići deblji, nekad tanji… Nekoliko minuta nakon što ste ih stavili na vatru, okrenite ih - ako je vatra dovoljno jaka, meso ćemo lako okrenuti, ali ako se lepi za rešetku, sačekajte još malo i nakon minut ili dva ponovo probajte. Najbolji način da budete sigurni da su ražnjići pečeni je da malo rasečete koji komad, do štapića – ukoliko nije sirovo, meso je pečeno, skidajte ga sa žice roštilja da se ne sasuši previše, u suprotnom biće tvrdo i mnogo manje ukusno. Za dodatni doživljaj meso je pre kombinovanja i slaganja na štapiću vrlo poželjno marinirati. 

Jedan od dobrih primera lake marinade je kada ubacite meso u smesu soja sosa, limunovog soka, meda, belog luka i iskidanih listića korijandera.

Iako se čini da je u pripremi ražnjića ograničenje jedino vaša mašta, neka pravila ipak valja poštovati. Na primer, koliko god bilo primamljivo kombinovati meso i povrće po želji, realnost je da se ove dve namirnice pripremaju različitim tempom. Takođe, nije svo povrće pogodno za pripremu na grilu, poput krastavaca ili celera koji neće dati dobre rezultate. Najboljim povrćem za pripremu ražnjića smatraju se čeri paradajz, pečurke, patlidžan, tikvice, paprike, luk i špargle. Dobra kombinacija su recimo ražnjići od svinjetine, zelene i crvene paprike i luka ili ražnjići od govedine, čeri paradajza i pečuraka.