B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Dobar prijatelj svakog obroka

autor: Gomex | 12.04.2018
Dobar prijatelj svakog obroka

Sir je veoma cenjena hrana u mnogim kulturama a može da se jede za doručak, ručak i večeru ili da se poslužuje kao predjelo, u glavnom jelu ili nakon deserta.

Ako poslužujete sir kao predjelo ograničite izbor na najviše pet vrsta, jer sir vrlo brzo zasiti. Ali ako sir služite kao desert, izaberite do devet vrsta sireva. Odaberite sireve različitih veličina, oblika, struktura i boja. Jake sireve oštrog i intenzivnog ukusa i mirisa ne stavljajte pokraj nežnijih, mladih sireva delikatnog ukusa. Sir poslužite na drvenoj podlozi, mramornoj ili staklenoj ploči, na slamnatom podmetaču ili čak u korpici.

Uz sir se odlično slaže vino, kako uz mlađe vrste sira tako i uz starije. Oni se dopunjuju i zbog toga što i za jedno i za drugo važi pravilo „što starije to bolje“.

Opšte pravilo je da uz bela vina idu mekši mladi i polutvrdi sirevi, a uz crna vina idu reski tvrđi sirevi, oštrijeg mirisa i ukusa.

Probajte neke nove kombinacije uz sir kao što je npr. sir i voće – iznenadićete se kako je dobra i ukusna kombinacija. Od voća možete uzeti na primer jabuke, kruške ili grožđe, ili suvo voće – suve smokve, šljive, suvo grožđe. Od orašastih plodova uz sir možete poslužiti orahe, lešnike, bademe.  Takođe, možete uz poslužavnik sa sirevima dodati posude sa zelenim ili crnim maslinama.

Stručnjaci preporučuju da se obrok završi komadićem sira: visok postotak kalcijuma i fosfora iz sira jača zube i štiti ih od karijesa.

Dobro je znati da većina sireva loše podnosi visoku temperaturu i dugotrajno kuvanje, pa ukoliko je sir deo nekog jela najbolje je narendati ga da bi se lakše otopio i kraće termički obrađivao. U slučaju da želite da pohujete sir, najlakše ćete to učiniti ako pre pohovanja sir držite 15-20 min. u frižideru kako bi zadržao konzistenciju i čvrstoću.

Posebnu pažnju treba obratiti prilikom sečenja sira. Da izbegnete mrvljenje, nejednake komade, tragove noža na siru, itd. za svaku vrstu sira koristite odgovarajuću vrstu noža. Ukus sira nije isti kroz ceo presek – intenzivniji je u delovima koji su bliži kori, i zato treba rezati sir tako da svaki komad ima i deo kore. Uopšte, važno je da svi komadi koji se serviraju budu sečeni na isti način i da od svake vrste sira koju servirate imate istu količinu.