B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Dimljeni mesni proizvodi prste da poližeš!

autor: Gomex | 20.12.2018
Dimljeni mesni proizvodi prste da poližeš!

Srbija je poznata kao zemlja u kojoj se dobro jede. Kod nas je svaki zalogaj bitan, u svakom uživaju sva čula i mame da im se iznova vraćamo. Upravo zbog toga predjelo ili meze igra značajnu ulogu na domaćoj trpezi, kao savršeni početak druženja ili gozbe. A u njemu dominiraju najkvalitetniji dimljeni mesni proizvodi.

Mesni proizvodi na dimu od bukovine...

Svinjsko meso većih komada i slanina bez kosti, sa kožom ili bez nje su ključni za proizvodnju dimljenih mesnih proizvoda. Iako postoje sitne finese prilikom pripreme, glavni postupak je isti. Meso se prvo salamuri utrljavanjem morske soli. Nakon što odstoji, usoljeno meso se opere u hladnoj vodi i stavi u presu. Na kraju počinje proces dimljenja na određenoj temperaturi. Veoma je bitno da to bude na dimu od suve bukovine, uz stalno provetravanje. Na ovaj način, zapravo, dimljeni mesni proizvodi dobijaju karakterističan ukus koji se pamti.

Dimljeni mesni proizvodi spadaju u proizvode sa toplotnom obradom. Najpozantiji kod nas su: dimljena svinjska pečenica, dimljeni svinjski vrat, dimljene svinjske kolenice, dimljena svinjska rebra, dimljena rolovana svinjska plećka, kao i dimljena tirolska slanina i plećka.

Još su stari narodi uvideli koliki značaj ima kvalitetno meso. Zbog potrebe za hranom koja se teško kvari meso je posebnim postupcima prerađivano. Dimljeni mesni proizvodi bili su osnovna hrana, pre svega, putnicima, lovcima, istraživačima i drugim ljudima koji su stalno u pokretu. Slobodno možemo da kažemo da su oni odigrali veliku ulogu u preživljavanju čovečanstva tokom vekova. Na njihov razvoj najviše su uticali Rimljani. Naime, oni su prvi uvideli da se soljenjem mesa, a zatim njegovim sušenjem na svežem vazduhu dobijaju izuzetni proizvodi.

Dimljeni mesni proizvodi dobijaju se od svih vrsta mesa!

Suhomesnati proizvodi su vrlo brzo postali prava poslastica u kojoj su svi uživali – od careva, preko senatora pa do običnog naroda i sluge. Rimska vojska je zaslužna za njihovo dalje širenje. Na svojim dugim putovanjima i brojnim ratovanjima vojnici su se hranili sušenom svinjetinom, jer je ona imala dugi rok trajanja. Na taj način je tradicija spremanja ovih proizvoda dospela u sve krajeve Evope. Danas gotovo da nema evropske zemlje sa karakterističnim proizvodom iz ove grupe.

Suhomesnati proizvodi dobijaju se od svih vrsta mesa soljenjem ili salamurenjem i sušenjem, uz dimljenje ili bez njega. Način spremanja varira prema vrsti sirovine, stepenu uhranjenosti životinje od koje meso potiče, ali takođe i od dela trupa tj. anatomske regije koja se prerađuje, načinu rasecanja i kategorizaciji mesa i tehnici soljenja. Postoje dve osnovne grupe: trajni suhomesnati proizvodi koji se ne obrađuju na toploti (hladno dimljenje) i polutrajni proizvodi koji se toplo dime.