B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

DA LI MOŽE SVADBARSKI BEZ SVADBE?

autor: Gomex | 21.09.2017
DA LI MOŽE SVADBARSKI BEZ SVADBE?

Oko svadbarskog kupusa postoji ozbiljna fama: smatra se da ga je gotovo nemoguće uspešno pripremiti u kućnim uslovima, da ne može bez zemljane posude, da ga treba kuvati satima, da se svadbarski kupus pravi jedino u Guči i da je “ono nešto” jedino ako se priprema u ogromnim količinama...

Od svega navedenog tačno je da ga treba kuvati satima! Što duže kuvate svadbarski kupus, to je bolji. Da li je bolji u zemljanoj posudi i na vatri, nego u šerpi i na šporetu? Sigurno jeste. Ali, to ne znači da ga je nemoguće napraviti i u kućnoj varijanti.

Tajna dobrog svadbarskog kupusa je da se što duže kuva i da u njemu bude najmanje četiri vrste mesa (sirovog i sušenog). Teško je opisati šta sve svadbarski kupus nudi! I, da - nemojte se čuditi sebi ako se teško rastajete od ove delicije. To je sasvim normalna stvar.

Znamo mi mnoge koji se ne mogu pohvaliti apetitom (“nisu baš ješni” što bi se reklo) ali kad je svadbarski kupus u pitanju ne znaju za dosta... Zbog ukusa “svadbarca” pokleknu i najglasniji poštovaoci zdrave ishrane. Zaboravite na kratko sva pravila zdravog života i uronite u nezaboravan gurmanski doživljaj!

Šta da radimo kad volimo meso!

Prosečan građanin Srbije pojede godišnje više od 82 kilograma mesa, od čega gotovo 65 kila svinjetine, što je najviše u svetu posle Austrijanaca, piše britanski Ekonomist. Srbi pojedu daleko manje ostalih vrsta mesa, jer naspram 64,8 kilograma svinjskog mesa, godišnje se unese u organizam svega 8,5 kilograma govedine, sedam kilograma živine i dva kilograma kozjeg mesa. Sa tom količinom mesa i mesnih prerađevina, Srbija se našla na 26. mestu na listi 177. zemalja koju su sastavile Ujedinjene nacije, odeljak za hranu i poljoprivredu 2015.