Šnicle su dobar izbor bilo da se radi o večeri, bilo da su vam došli gosti ili je u pitanju neka svečana prilika. Potrebno je samo da ih spremite na više načina, ako hoćete da ugodite svačijem ukusu.
Na početku, verovatno (ne) znate da možete da spremite odlične šnicle, koristeći samo prezle. Izlupajte šnicle, pa ih pospite začinima i uvaljajte ih u prezle. Svaku šniclu propržite sa obe strane. Još mekše su šnicle sa jajima. Izlupane šnicle posolite, začinite, dodajte beli luk u prahu i nakon toga ih ostavite da odstoje u prethodno umućenim jajima. Na kraju ih uvaljajte u brašno, pa ih ispržite na tihoj vatri. Možete pokušati i da spremite šniclu u testu – sve što je potrebno je da je uvijete u lisnatno testo i da stavite da se peče. Takođe, veoma su ukusne i šnicle sa pečurkama. U vatrostalnu posudu se poređaju šnicle, zatim pečurke, topljeni sir i pavlaka preko svega.
Kako bi dobili ukusne šnicle, koristite meko svinjsko ili teleće meso koje nije mnogo masno. Isecite i izlupajte meso, poređajte u šerpi, posolite i začinite, poprskajte malo limunovog soka, pa poređajte i drugi red mesa i ponovo začinite. Šerpu sa šniclama odložite u frižider da prenoći. Kad se meso dobro izmarinira sa začinima i sokom od limuna, moći ćete da ga ispržite u tiganju bez ijedne kapljice ulja, a i pržiće se samo nekih 20 sekundi – jedna strana se prži 8 sekundi, okrenite na drugu stranu i pržite isto 8 sekundi i sklanjate sa vatre. Ovako spremljene šnicle su najukusnije ako se odmah jedu.
Kao garnir vam može poslužiti kuvani pirinač, a šnicle mogu biti i jako ukusne ako ih napunite povrćem kao što je paradajz, a može i svež ili kiseli kupus da posluži. Šnicle ne moraju biti isključivo od svinjskog ili junećeg mesa, već i od pilećeg, koje je takođe meko. Međutim, ako ste već izabrali pileće meso, vodite računa da šnicle lupate pažljivije, kako se meso ne bi raspalo. Možete napraviti šnicle i od crne džigerice, ali nije potrebno da ih prethodno marinirate, već samo da ih pažljivo izlupate i nakon toga dobro operete. Ove šnicle su čak ukusnije ako se ispohuju sa jajima i brašnom.
Dobro pripremljene šnicle, servirane sa odgovarajućim prilogom su pravi užitak za nepce, kome mali broj ljubitelja specijaliteta od mesa može da odoli. Da biste napravili lepe šnicle, prvo što treba da uradite je da ih istucate. Najčešće pripremane su svinjske šnicle i zbog toga ćemo im posvetiti posebnu pažnju. Posolite ih i utrljajte crni biber. Ostavite ih da odstoje u frižideru 1-2 sata, a za bolji ukus možete da stavite režnjeve luka između šnicli. Šniclama možete dodati začine kao što su origano, majčina dušica, kumin, ruzmarin, bosiljak, majoran, estragon.
Da ipak osetite ukus mesa, nije lepo da koristite puno začina. Začinjene šnicle se peku u rerni ili na gril tiganju. Možete ih zaliti sa malo vina i ulja. Beli luk takođe dobro dopunjuje ukus šnicli. Osim belog luka i bibera, na šnicle možete utrljati i soja sos. Šnicle su najukusnije kada se mariniraju. Jedna uspešna marinada uključuje beli luk, soja sos, biber, sok od limuna, kumin, peršun i ulje. Ako ste ljubitelj egzotičnih ukusa, možete ih marinirati kurkumom, muskatnim oraščićem, biberom i maslinovim uljem.