B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ČAK I PITA MOŽE DA SE KLASIFIKUJE

autor: Gomex | 09.02.2017
ČAK I PITA MOŽE DA SE KLASIFIKUJE

Pita je u Srbiji jedno od onih jela koje nas povezuje i koje konzumiramo u bilo koje doba dana. Ona je kod nas sinonim za zajedništvo, pa uživamo u njoj u društvu ili u krugu porodice. Ali, ona je i onaj tajni sastojak koji iznesemo na trpezu svaki put kada sestra od tetke dovede muža Francuza u posetu Srbiji i zbog čijeg ukusa on još dugo prepričava odmor svojim prijateljima...

Gužvara je pita koju je većina nas probala već u detinjstvu i upravo zbog načina pripreme ima poseban ukus i čar. Tanke kore za pitu se gužvaju i umaču u nadev od sira, jaja, mleka i stavljaju se u pleh dok se on ne popuni. Na dno i na vrh se stavlja po još jedna kora i tako se peče. Ono što ovu pitu čini specijalnom je u tome što se nikada ne može staviti suviše nadeva, već  se višak ceni. Slatka varijanta može biti sa orasima ili makom.

Sigurno najpoznatija pita od tankih kora je gibanica. Nije u pitanju omlet od sira i kajmaka, ali je smesa koja se koristi za pripremu upravo od toga. Za razliku od gužvare, testo se slaže ravno, jedna po jedna kora, a između se pažljivo stavlja nadev, pa je priprema time i malo sporija, ali je zasigurno uživanje veće. Tajna dobre gibanice je, tvrde neki, u kapljici masnoće koja mora da sklizne niz bradu da bi je ocenili kao domaćinsku.

Na samom kraju ove slavne liste se nalazi savijača, koja ima i najviše varijanti. Za pravu domaću savijaču testo se razvlači, a puni se sirom, mesom, povrćem ili pečurkama. Slatke varijante mogu biti sa sirom, jabukama, višnjama ili drugim sezonskim voćem. Ako uspete da dobijete iskren kompliment od svih koji probaju vašu savijaču, stajete rame uz rame sa najboljim kuvarima sveta!.

Ko PITA ne skita!

Pošto u Bosni važi pravilo da burek može biti jedino ako je sa mesom, a da su ostalo pite, neko je duhovito dobacio - “Verovatno je neko od njih naručio burek sa sirom i eto belaja”.

Upravo su ovim povodom česte rasprave, a u njima svako pokušava da ubedi onog drugog da je ispravno samo ono pravilo koje on poznaje u okviru svoje lokalne kulture. To je bio motiv i za voditelje Radija 021 da od svojih slušalaca čuju kako oni razmišljaju na ovu temu. Evo i nekih odgovora:

- Gladan čovek ne vidi razliku između pite i bureka, samo sit se svađa
- Burek nema jaja, a boorek je samo posni s mesom
- Pita je savijena, burek je okrugao i seče se u kriške
- Imamo pica burek, a nemamo pita picu
- Kažu da je u Bosni, ali to je u Bosni, burek sa mesom, a sve ostalo su pite
- Za razliku od pite, burek ne možeš ubaciti u izreku: Ko PITA ne skita
- Pita ili gibanica se zaliva sirom i jajima, a čist burek sa sirom su samo kore i sir...