B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

BLAGO PODNEBLJA - DOMAĆI AJVAR

autor: Gomex | 25.01.2018
BLAGO PODNEBLJA - DOMAĆI AJVAR

Bilo da na stolu imate običan hleb, pitu, gibanicu, lisnato testo ili najfinija francuska peciva, ajvar će učiniti da vaš doručak više ne bude tako običan.

Ako ste od onih koji veruju u izreku da je najzdraviji obrok kada na tanjiru imate 3 boje, onda je za vas kombinacija jaja i ajvara pun pogodak. Napravite kajganu ili kuvanom jajetu dodajte ovaj crveni prilog i imaćete ukusan obrok koji prati i prava paleta boja.

Niste valjda bili skeptični misleći da ajvaru nije mesto u ozbiljnim, glavnim jelima?!
Naprotiv, to je onaj fini sastojak koji će obogatiti vaš rižoto, biti pravi dodatak italijanskoj pasti i stari recept za musaku pretvoriti u potpuno novo jelo koje odiše zdravom notom ovog divnog bisera svačije zimnice. Izbor je na vama.

Ne večerate jer ste na dijeti i veliki unos kalorija u ovo doba dana vam ne odgovara?! A ipak bi vam prijalo da pojedete nešto?! Ako vam kažemo da 100 grama ajvara ima samo 138 kalorija, što je otprilike 7 kalorija po kašičici, i da je crvena paprika izvor gvožđa i vitamina A i C, deluje li vam onda kombinacija ajvara i heljdinih ili lanenih pločica kao nešto što je pravo rešenje za vaš večernji obrok?

U Srbiji volimo da kažemo da je ajvar srpski proizvod, mada ga svojataju i druge zemlje Balkana. Naziv potiče od turske reči “havyar” odnosno “kavijar”, pa zato ne čudi što ga mnogi nazivaju “domaćim kavijarom”. Smatra se da je današnji ajvar, ovakav kakvog ga jedemo u Srbiji, nastao u beogradskim restoranima krajem 19. veka.