B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

1.maj kuhinja na otvorenom!

autor: Gomex | 18.04.2019
1.maj kuhinja na otvorenom!

Kuhinja na otvorenom podrazumeva pripremu hrane na otvorenom (dvorište ili terasa, šumarak ili proplanak, ispod pergole, krošnje ili suncobrana…) bez upotrebe struje. Znamo za većinu načina: roštilj, sač (peka), kotlić, talandara (tanjirača), ražanj... Verujemo da svaki vlasnik vikendice dobro vlada sa, barem, dva načina pripreme hrane na otvorenom.

Roštilj ili kotlić?

Sa druge strane, vlasnici kuća imaju skoro sva navedena oruđa, jer ne postoji problem sa obijanjem i krađom kao što ga imaju vlasnici vikendica. Ipak, nije preduslov za dobrog majstora sača ili roštilja da ima dvorište. Mnogi opremu imaju u autu, pa koriste svaku priliku da pokažu svoje majstorstvo i na “gostujućem” terenu.

Roštilj je, naravno, najpopularniji, delom i zbog toga što se meso za roštilj kupuje već pripremljeno i oblikovano. Tradicionalisti tvrde da je jedini pravi roštilj spremljen na uglju, dok oni koji više cene gas (plin) smatraju da je lakoća upravljanja plamenom gasa neuporediva.

Sač ili peka je već gastronomski izazov. Izgleda jednostavno ali... Zemljani, kovani ili gusani (tuč, liv) je više lični izbor, mada će i taj izbor različiti stručnjaci drugačije tumačiti. Jagnjetina ispod sača je specijaltet i Zlatibora i Dalmacije i Bosne i celog Balkana. Ali nije samo jagnjetina, dobra je i pita i hleb!

Kotlića je ogroman izbor: emajlirani, rostfrajni, aluminijumski, gusani, bakarni, zemljani, otvoreni, zatvoreni, manji, veći... Koriste ga lovci i ribolovci, ali i pravi domaćini. Od pasulja, gulaša, paprikaša do riblje čorbe - sve pripremljeno u kotliću je dobro. I opet će biti stručnjaka koji će reći da šta god pripremali u kotliću najvažnija je mlevena crvena paprika, dok će drugi tvrditi da za dobru riblju čorbu moraju biti tri vrste ribe, a da dobrog paprikaša nema bez divljači itd.

Talandara je više zastupljena u Vojvodini iz razloga što verovatno upravo Vojvodina ima najviše - tanjirača. Može se na talandari spremati i roštilj i krompir i štošta drugo, ali riba na talandari je nenadmašna.

Prvomajski uranak

Kuhinja na otvorenom daje ono što obična, svakodnevna  kuhinja nikada neće, a to je druženje sa prijateljima, komšijama, rodbinom, a lepo je što i deca mogu da učestvuju. Kuhinja na otvorenom i treba da bude zabavna. Nije se društvo oklupilo oko kuhinje na otvorenom zato što su gladni već što su željni zabave i druženja. A svi mogu da učestvuju...

Prvomajski uranak predstavlja jedan od najstarijih oblika proslave Prvog maja. U sklopu toga, običaj je da se za prvi maj porani u prirodu, zajedno sa porodicom i prijateljima gde se čitav dan provodi u razonodi, igrama i naravno roštilju, kotliću i prasećem ili jagnjećem pečenju. Najveći ljubitelji ovog praznika u prirodu idu noć pre prvog maja gde uz pesmu i paljenje vatre dočekaju jutro. Ovaj običaj je vezan za paganski praznik Valpurginu noć gde se uz pesmu i logorsku vatru slavila plodnost.