Deca u školi prosečno provedu pet do šest sati, te je školska užina veoma bitan, gotovo neophodan obrok. Ukoliko užina izostane, zbog prevelikog razmaka između obroka, može doći do pada koncentracije, a samim tim i produktivnosti u školi.
Mnogo je manifestacija koje slave gastronomske užitke za koje je zaslužan kulen, a mi vam predstavljamo 3 najpoznatije kulenijade u našim krajevima.
Čak i ako smo tokom godine brojali kalorije i pažljivo birali šta jedemo, decembar je tu da nam pomrsi račune.
Pored ćevapa, baklava i bezbroj drugih specijaliteta koje su nam Turci ostavili u amanet, na listu se dodaje i specijalitet za koji se dugo mislilo da je švedski...
Prvi put se o njima pisalo pre čak 4000 ili 5000 godina... Homer je o kobasicama govorio u Odiseji, a Ciceron ih je pominjao u nekim svojim spisima.
Kada dođe vreme rođendana, mališani gotovo uvek imaju jasnu ideju kakvu tortu žele, jer su „baš takvu“ videli kod nekog na rođendanu... Obično znaju i koji ukus žele i kako bi hteli da torta bude ukrašena, ponekad i kakve svećice treba da se nađu na vrhu...
Mesni narezak se obično pravi od goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa, ali u različitim krajevima sveta moguće je pronaći i recepte za pripremu na bazi jagnjećeg, mesa od jelena, antilope, morskih plodova...
Običaj da se pre jela nešto prezalogaji nije samo naš... Od Mediterana pa do Bliskog istoka i u mnogim drugim zemljama se smatra obaveznim delom glavnog obroka - bio taj obrok večera ili ručak.
Knedle sa šljivama ili „gomboce”, veoma su karakteristično jelo bez koga se još uvek ne može zamisliti letnja i jesenja trpeza u mnogim našim krajevima, naročito u Vojvodini.
Kažu da je u Bosni, burek sa mesom, a sve ostalo su pite. Gladan čovek ne vidi razliku između pite i bureka, samo sit se svađa oko toga. Pita je savijena, burek je okrugao i seče se na kriške.
Za mnoge poštovaoce i poznavaoce dobrog zalogaja, čajna kobasica je izuzetno cenjena dimljena mesna prerađevina. Priprema se od dobro usitnjenih kvalitetnih delova svinjskog i goveđeg mesa uz dodatke raznih začina.
Topli sendviči definitivno su favoriti gotovo svačijeg doručka ili večere. Postoje čak i pravila kako se pravi ovaj specijalitet. Naučite kako da ih pravilno pripremate i uživate u najhrskavijim toplim zalogajima koje možete zamisliti.
Jedan od načina kako spremiti povrće je da se ono griluje. Ovo je dobar kompromis, jer zadovoljava uslov da povrće bude i ukusno i zdravo. Samo ne treba da se pretera sa grilovanjem, pa da bude ugljenisanih delova.
Piletina je jedna od najzdravijih i najukusnijih vrsta mesa, koje se koristi u skoro svakoj popularnoj svetskoj kuhinji. Piletina se kod nas pretežno priprema na roštilju.
Pavlaka je jedan od mlečnih proizvoda koji relativno lako može da zadovolji veliki broj najraznovrsnijih ukusa i da se iskoristi na najrazličitije načine.
Roštiljska kobasica obavezan je sastojak na jelovniku svakog gurmana, bez obzira da li je tanka ili debela, da li je ljuta ili blaga. Sam roštilj daje joj onu neophodnu draž pikantnog mirisa i ukusa.
Jogurt, napitak koji su ljudi poznavali još pre četiri milenijuma, danas kada je trend zdrave ishrane jedan od tržišnih imperativa, doživljava vrhunac popularnosti.
Brzina života u današnje vreme mnogima od nas ne ostavlja previše prostora za boravak u kuhinji. I dok su naše majke i bake bile u loncima i šerpama od jutra do mraka, mi smo brzinu pripremanja obroka prilagodili brzini života.
Pasulj je kralj svake trpeze. Iako svi misle da je kuvanje ove mahunarke jednostavno, nije baš tako. Često grešimo kod kuvanja pasulja, a evo kako to možemo da ispravimo i uvek spremimo savršen obrok.
Kuhinja na otvorenom podrazumeva pripremu hrane na otvorenom (dvorište ili terasa, šumarak ili proplanak, ispod pergole, krošnje ili suncobrana…) bez upotrebe struje.