B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Za iminitet presudna su vlakna!

autor: Gomex | 26.09.2019
Za iminitet presudna su vlakna!

Za ispravno funkcionisanje creva presudan je sastav namirnica koje unosimo u organizam, zato je važno da u ishranu deteta uvrstite hranu bogatu vlaknima...

Prema mišljenju stručnjaka sa Bejlor univerziteta, možete odrediti dnevne potrebe vlakana vašeg deteta dodavanjem broja pet njegovom uzrastu. Na primer, ukoliko vaše dete ima devet godina, dnevno će mu biti potrebno 14 grama vlakana. Osim toga, vrlo je važno da, pored korigovane ishrane, dete unosi i dovoljno tečnosti. Deca već sa godinu i po dana mogu da počnu sa konzumiranjem integralnog keksa u umerenim količinama, jedan ili dva keksa je preporučena doza.

Vlakna-zašto su važna?

Žitarice su izuzetno važan izvor vlakana, pa tako hleb od belog brašna zamenite hlebom od celih zrna. Takođe, dokazano je da zobene pahuljice sadrže najviše kvalitetnih i lako probavljivih vlakana pa je dobro da detetu ujutru za doručak ponudite obrok od ovih pahuljica. Odmah iza njih dolaze pšenične klice pa kukuruzne pahuljice - kombinujte ih za doručak. Takođe, pirinač i testenina sadrže dosta vlakana, ali samo ukoliko su integralni. Jedna šolja kuvanih belih špageta ima manje od jednog grama vlakana, dok ista količina integralnih špageta sadrži skoro 3 grama vlakana.

Namirnice bogate vlaknima

U dečju ishranu možete uvrstite i voće kao što su maline, koje sadrže 3 grama vlakana po obroku, jabuke sa takođe 3 grama po obroku, kao i kruške sa skoro 6 grama vlakana po obroku. Budući da i kora voća sadrži dosta vlakana, važno je da ne gulite jabuke i kruške, ali ih stoga dobro operite.

Povrće je takođe dobar izvor prirodnih vlakana. Ukoliko u ručak i večeru uvrstite povrće, možete osigurati da vaše dete ispuni dnevnu potrebu za vlaknima. Jedna velika šargarepa ima više od 2 grama vlakana, tako da detetu možete za užinu ponuditi upravo ovo povrće.

Bez obzira šta je uzrok stomačnih problema kod dece, efikasan način za borbu sa njim je hrana bogata biljnim vlaknima. Vlakna se nalaze u mnogim namirnicama koje deca vole, kao što su voće i cerealije, te im neće biti potrebno puno vremena da obnove funkciju creva.