B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Uskrs i uskršnja čarolija!

autor: Gomex | 18.04.2019
Uskrs i uskršnja čarolija!

Najveći hrišćanski praznici oduvek su bili prilika da se na jednom mestu okupi cela porodica kako bi zajedno praznovala. Ništa drugačiji slučaj nije sa Uskrsom, praznikom kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista.

U danima pre Uskrsa i na sam dan praznika, ljudi su u naročitom i dobrom raspoloženju, a to je pre svega slučaj s decom, koji su neizostavan deo velikog broja običaja.

Kako se slavi Uskrs

Farbanje uskršnjih jaja je običaj koji spada u najpriželjkivanije i najradosnije u hrišćanstvu. Na Veliki petak, majke i bake farbaju jaja, a mališani se uključuju u ovu zabavnu aktivnost šarajući, ukrašavajući, pomažući u bojenju, birajući slike i boje itd.

Odmah u zoru pošto se obuku posebno i svečano, a pre tradicionalnog Uskršnjeg doručka, u mnogim krajevima Srbije (ponajviše u Vojvodini) deca traže gnezda skrivena u dvorištu. U gnezdu ih čekaju jaje i poklon. Deci je ovo omiljena praznična igra, ne samo zato što se raduju poklonu, već i zbog toga što je osmišljena upravo kao sakrivalica. Na dan Uskrsa bi, izjutra, trebalo okupiti čitavu porodicu, izabrati jaje i tucati se jajima. Ovaj običaj je deci naročito drag jer pruža priliku za svojevrsnu igru – igru koja se odvija samo jednom godišnje i u kojoj učestvuju svi! Ne samo što se odrasli igraju s decom već se igraju i između sebe. Tokom tucanja, izgovara se: ‘’Hristos Vaskrse’’ i odgovara: ‘’Vaistinu Vaskrse’’.

Takođe, na ovaj dan mališani najpre uživaju u ukusu kuvanih jaja, a tek potom u bogatoj gozbi. Nakon doručka deca uzimaju svoje naročito ukrašene korpice i kreću od kuće do kuće čestitajući Uskrs i birajući jaje. Domaćini ih časte slatkišima i srdačno dočekuju i ispraćaju. Neretko se iz male grupice dečaka i devojčica mogu čuti i uskršnje prigodne pesmice.

U nekim sredinama se dete pomiluje po licu crvenim jajetom kako bi, veruje se, čitave godine bile rumena i zdrava. Ovaj običaj je mališanima smešan i veseo, zbog čega ih treba iznenaditi njime Uskršnjeg jutra. Praznici su oduvek okupljali čitavu porodicu i bili ispunjeni celodnevnim smehom i radovanjem. Zbog toga je prizor sloge i zajedničkog praznovanja oko praznične trpeze najlepši običaj za najmlađe članove porodice.

Čokoladno uškršnje jaje

Negde krajem 17. i početkom 18. veka pojavila se ideja da bi u jajima trebalo da se nalazi igračka ili da su pak jaja ispunjena slatkišima. Takva jaja su darovana deci isključivo u vreme Uskrsa. Prvo čokoladno uskršnje jaje je napravljeno u Bristolu 1873. godine. Kasnije se čokoladna jaja javljaju i u Britaniji i Francuskoj, da bi nedugo potom trend čokoladnih Uskršnjih jaja procvetao iznad svih očekivanja i proširio se na Ameriku i druge delove sveta.