B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Uloga kalcijuma u odrastanju

autor: Gomex | 06.12.2018
Uloga kalcijuma  u odrastanju

Kalcijum je najčešći mineral u telu. Većina se može naći u kostima, a ostatak u zubima, krvi i mekim tkivima. Tokom detinjstva i adolescencije, kosti ubrzano rastu. Važno je u tom razdoblju osigurati dovoljno kalcijuma za rast i postizanje maksimalne gustine kostiju (jačina).

Naša koštana masa počinje da propada između 19. i 30. godine života, što znači da je izgradnja naših kostiju u detinjstvu i adolescenciji važna za naše kosti kasnije u životu. Kalcijum predstavlja jedan od važnijih minerala za rast i razvoj svakog deteta, čiji nedostatak utiče na sam kvalitet života. Nikako nemojte potcenjivati moć ovog mineral, a evo i zašto...

Znakovi koji ukazuju na manjak kalcijuma

Ako vaše dete, dok se kreće, oseća grčeve ispod pazuha, u bedrima ili rukama, prvi su znak da vaše dete ima manjak kalcijuma. Kako bi naše kosti tokom odrastanja dostigle potrebnu čvstinu neophodan im je kalcijum, zbog toga manjak ovog minerala u telu dovodi do češćih lomova čak i pri manjim povredama. Nedostatak kalcijum kod dece uz nedostatak vitamina D može dovesti do ozbiljnijih stanja poput rahitisa.

Jedan od sigurnih pokazatelja manjka kalcijuma su svakako i lomljivi nokti. Ukoliko primetite da vašem detetu pucaju nokti, obezbedite mu unos namirnica bogatih ovim mineralom. Manje poznato je da kalcijum igra važnu ulogu za održavanje imuniteta svakog čoveka, stoga njegov manjak predstavlja dobru podlogu za razvoj disajnih i crevnih infekcija. Takođe, manjak ovog minerala smanjuje mogućnost našeg tela da se brani protiv bolesti.

Nekada simptomi poput umora, klonulosti ili drugih simptoma koji ukazuju na grip ustvari mogu ukazivati na manjak kalcijuma. Ukoliko su praćeni bolom u kostima i mišićima, skoro sigurno je da vaše dete nema dovoljnu količinu kalcijuma u telu. Takođe, umor je čest simptom i kod trudnica koje zbog manjka ovog minerala mogu imati manjak mleka pa se stoga preporučuje svakodnevni unos 1000-1200 mg kalcijuma.

Ukoliko ste ljubitelj mlečne čokolade – za vas se može reći da imate srce deteta, nevinost kojom plenite i koju drungi kod vas naprosto obožavaju. Ono što vam možda ne ide na ruku je da ste previše nostalgični i često zarobljeni u prošlosti. Sa druge strane, volite fudbal, pop muziku i komedije. Svakome se uvučete pod kožu i prirastete srcu. U stvari, da mogu, ljudi oko vas bi skandirali i vikali vaše ime, ali znaju da bi to moglo biti iritantno drugim ljudima oko vas pa se zadovolje kratkim uzdahom “O, Bože” svaki put kad uđete u prostoriju...