B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

U SENDVIČU SE KRIJE TAJNA ZDRAVLJA MALIŠANA

autor: Gomex | 09.03.2017
U SENDVIČU SE KRIJE TAJNA ZDRAVLJA MALIŠANA

Cilj kojem teže roditelji, staratelji, vaspitači i pedijatri je zdravo dete. Jedan od važnih činioca odrastanja deteta je i ishrana. Uz ishranu, fizička aktivnost je sastavni deo svakodnevnog života deteta bez kojeg se ne može zamisliti pravilan rast i razvoj.

Deca rastu i povećavaju težinu svojih organa kao i mišića i kostiju. Kako bi se to postiglo, neophodan je svakodnevni unos raznovrsnih namirnica, prvenstveno onih koje sadrže belančevine.

Proteini se nalaze u namirnicama životinjskog porekla (meso, riba, mleko, mlečni proizvodi i jaja) ali i u mnogim namirnicama biljnog porekla (mahunarke, soja, žitarice). Koliko proteina treba dnevno da se unese? U svakodnevnom životu to znači jednu do dve šolje mleka ili jogurta dnevno i barem jedan obrok s mesom, ribom, mlečnim proizvodima ili jajima.

Sendviči su sigurno među najomiljenijim, najprodavanijim i najpraktičnijim malim jelima. Iako je komad mesa između dve kriške hleba bio poznat još u antičkom Rimu, sendviči su dobili svoje ime tek u drugoj polovini 18. veka, zahvaljujući admiralu i strastvenom igraču bridža, grofu od Sendviča, koji u jednom londonskom klubu ni zbog jela nije želeo da prekida kartanje, pa su mu hranu servirali između dve kriške hleba kako bi mogao da jede, a da ne ispusti karte iz jedne ruke.

Između dve kriške hleba ili prepolovljenog peciva stane čitava lepeza različitih ukusa, koji ujedinjeni nepcu pružaju veliko gastronomsko zadovoljstvo i za dete predstavljaju kompletan obrok u kojem su zastupljene namirnice iz grupe žitarica, mesa i mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda i povrća.

Dobar izbor za užinu u školi su: voće (banana, jabuka, mandarina, narandža), suvo voće (kajsije, šljive, smokve), sokovi,  sirevi (ementaler ili neki drugi sir), peciva od celog zrna žitarica, orašasti plodovi (indijski oraščići, kikiriki, orasi), energetske pločice sa integralnim žitaricama ili voćni jogurt.

Sir gauda

Gauda potiče iz regiona Krimpenervard, koji se nalazi južno od grada Gauda, na jugu Holandije. Ime je dobio po ovom gradu, budući da se sa njegovog tržišta glas o ovom siru preneo na ostatak sveta. Gauda se prvi put pominje još daleke 1184. godine, što ovaj sir čini jednom od najstarijih vrsta sira koje se do danas proizvode i prodaju. Gauda je polutvrdi kravlji masni sir, blagog je ukusa i svetložute boje. Zri 2 do 6 meseci. Prodaje se u manjim kolutovima. Osim za hladne i tople sendviče, poslužuje se u hladnim predjelima uz suhomesnate proizvode i salate.