B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Tajna obične palačinke :)

autor: Gomex | 15.08.2019
Tajna obične palačinke :)

Nema slađih uspomena od maminih ili bakinih palačinki sa šećerom ili džemom, pečenih u krugu porodice i u broju koji poželimo! Takav recept za testo za palačinke ne možete iščitati ili prepisati.

Najbolje palačinke pravljene su s ljubavlju, pečene do iznemoglosti, zamućene po navici i sa merom -„otprilike”, kako su se oduvek pravile. Postoji sijaset varijanti, palačinke bez mleka, bez kisele vode ili i sa oba sastojka, a moguće su čak i posne verzije.

Umutiti palačinke? Ništa prostije! Sastojci za palačinke su ono što se gotovo sigurno uvek nalazi u kuhinji, pa ih zato tako često spremamo za doručak, brzi dezert, ali i na porodičnim okupljanjima, kada nam treba velika količina.

Kako se prave palačinke?

To je naravno stvar ukusa, tradicije i kuhinje. Neki preferiraju američke deblje palačinke sa javorovim sirupom, neki klasične tanke – slatke i slane, pohovane ili u šatou… Sve su popularnije i zdrave varijante od integralnog, heljdinog brašna, bezglutenske ili proteinske. Ono što je uvek cilj pripreme, bez obzira na to koji recept za palačinke se koristi, su naravno najukusnije palačinke, perfektno ispečene.

Savršena priprema palačinki ipak traži umeće, ali i pravi tiganj! Ni najbolja smesa za palačinke vam neće mnogo značiti ukoliko nemate tiganj za pripremu palačinki odgovarajuće veličine, koji se brzo i ravnomerno zagreva, koji je uz dužu ručku lagan i jednostavan za rukovanje i, što je najvažnije – ne lepi se! Naravno, neprijanjajući premaz daje slobodu da se peče sa samo par kapi ulja i omogućava lako čišćenje.

Blini, Pannekoek ili Crespelle?

Palačinke sigurno predstavljaju jedan od najstarijih oblika hleba. Popularne su i poznate u celom svetu i pripremaju se na razne načine. Blini, ruske palačinke pripremaju se od heljdinog ili pšeničnog brašna. Jedu se sa slatkim nadevima, ali i uz pavlaku sa lososom ili kavijarom. Holandski specijalitet Pannekoek se priprema od pola količine heljdinog i pšeničnog brašna, mleka, jaja i soli. Deblje su od klasičnih palačinki, ali tanje su od američkih. Prilikom pečenja u tiganju se u njih dodaju jabuke, slanina, sir i grožđice. Italijani svoje Crespelle pune isključivo slanim nadevima, kao što su rikota sa spanaćem ili aromatični sir s radičem, prelivaju bešamelom i peku u rerni. U Brazilu palačinke pripremaju od smese slične našoj ali ih najčešće pune mlevenim mesom i crnim maslinama, šargarepom, lukom i paradajzom.

Legenda kaže da je, palačinke kakve danas jedemo, smislio kuvar pape Gelazija prvog, kada je 942. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika, da je nestalo hrane, a imali su uglavnom samo jaja, mleka i brašna. Palačinke su ubrzo potom osvojile čitav svet.