B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

SUPE PRIJAJU SVAKOM UZRASTU!

autor: Gomex | 05.04.2017
SUPE PRIJAJU SVAKOM UZRASTU!

Supa je oduvek bila sinonim za hranu koja nas teši, krepi, leči i neretko nas podseća na domaću atmosferu i vreme koje provodimo u krugu porodice. Pileća supa dokazano pomaže kod prehlade i začepljenog nosa, supa od paradajza je narodni lek za mamurluk, a odnedavno se konzumaciji supe pripisuju i neki novi prehrambeni aduti. Naime, pokazalo se da supa može biti odličan saveznik pri gubitku suvišne telesne mase i održavanju vitke linije.

Istraživanja su pokazala da supa kao predjelo može smanjiti ukupni unos kalorija unesenih u glavnom obroku. U jednom istraživanju naučnici su srednjoškolcima 15 minuta nakon što su pojeli činiju i po do dve činije supice dali testeninu koju su mogli pojesti koliko su hteli. U drugoj su prilici ispitanici takođe dobili testeninu, ali bez supe kao predjela. Rezultati su pokazali da su uneli 20% manje kalorija kad su pojeli supu pre obroka.

Takođe, stručnjaci iz British Nutrition Foundation objavili su kako konzumiranje hrane koja sadrži visoku sadržinu vode može biti ključna za smanjenje telesne mase. Naime, jela s visokim sadržajem vode, uključujući testeninu i rižu koje lako apsorbuju tečnost, kao i supe i povrća, omogućuju duže zadržavanje osećaja sitosti. Ipak, njihovo istraživanje je pokazalo kako ovakav učinak nije moguće postići jednostavno ispijajući čašu vode uz obrok – tečnost mora biti sastavni deo hrane koja se konzumira.

Dakle, poznato je da započinjanje obroka s supom povećava sitost i smanjuje unos energije. Nego vredi li to za bilo kakvu supu? Studija objavljena u časopisu Appetite sprovedena je s ciljem da se dobije odgovor upravo na to pitanje na grupi od 60 đaka jedne britanske osnovne škole koji su tokom 5 nedelja dobijali besplatan ručak koji je započinjao supom. Supe su bile različite: bistra, s komadićima povrća ili krem supa od povrća. Pokazalo se da bilo kakva supa smanjuje unos energije za 20% tokom narednih unosa jela.

Supa vs. prehlada!

Osim povoljnog uticaja na telesnu masu, supa je i dokazani saveznik u borbi protiv virusa i prehlada. Naime, smatra se da toplina ovog tečnog eliksira pomaže razbijanju i izbacivanju sekreta iz pluća i sinusa, a tečnost pritom sprečava dehidrataciju. Ove su postavke dokazane i nedavno sprovedenim istraživanjem britanskih naučnika. Britanci su tridesetorici prehlađenih studenata davali toplu supu odnosno supu sobne temperature i dokazali su da je topla supa veoma delotvorna.