B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

St. Mikulaš-Sveti Nikola-Deda Mraz

autor: Gomex | 05.12.2019
St. Mikulaš-Sveti Nikola-Deda Mraz

Pretpostavlja se da je Deda Mraz nastao po liku Svetog Nikole, a u nekim zemljama kao što su Mađarska, Rumunija, Češka i Slovačka, pomenuti svetac se proslavlja kao Sveti Mikulaš. Priča se da najviše radosti donosi najmlađima...

Za razliku od Deda Mraza koji, kako kaže legenda, dolazi tokom noći i spušta se niz dimnjak rizikujući da se zaglavi ili isprlja svoje prepoznatljivo crveno odelo, Mikulaš ima nešto elegantniji način...

Omiljena noć najmlađih

Tradicija je da veče pred praznik deca očiste svoju obuću i ostave je ispod prozora ili pored ulaznih vrata. Ujutru, 6-og decembra, ako su bila dobra, dobiće od Mikulaša puno slatkiša i igračaka. Ukoliko su bila neposlušna, dobiće samo prut. Mikulaš, kao i Deda Mraz, od dece traži lepo ponašanje, poslušnost i uspeh u školi.

Po predanju, on dolazi u pratnji dva asistenta – Anđelom, koji dobroj deci deli poklone i „Krampusom“ – zlim patuljkom, koji kažnjava decu. U školama u kojima deca slave ovaj praznik organizuju se prigodni programi za roditelje, bake i deke.

Običaji za Mikulaš

Osim toga, na dan kada se proslavlja sveti Mikulaš (ili Sveti Nikola), sadi se žito u malim posudama, kako bi poraslo do Božića kada se u njega stavlja sveća kao simbol sreće za sledeću godinu. Žito se stavlja na sto uz Božićnu trpezu i stoji do 6-og januara kada se na praznik „Tri kralja“ baca u zemlju. Ovaj praznik ujedno označava i početak sezone zimskih, novogodišnjih i božićnih praznika.

Na zapadu je običaj da se na dan svetog Nikole domaćini obuku u crvenu odoru koja veoma liči na onu koju nosi Deda Mraz, a koja podseća na biskupsku. Poklone donosi „Santa Klaus“ koji je u stvari Sveti Nikola. 

Predanje govori da je sveti Nikola bio biskup u mestu Mira (u Turskoj) i da je iz milosrđa zlatnike u malim džakovima ubacio jednom propalom gazdi koji je trebalo da uda tri kćeri. Zbog njih tri, zlato je ubacio tri puta i tako je do kraja života nastavio da pomaže siromašne. Legende o njemu se i dalje prepričavaju, a kroz lik Deda Mraza, on je nastavio da živi i usrećuje decu širom planete.