B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Spa vikend sa decom

autor: Gomex | 08.11.2018
Spa vikend sa decom

U gotovo svim spa hotelima postoje posebni sadržaji namenjeni deci, poput igraonice sa animatorima ili stazama za šetnju i vožnju bicikla, pa se u hotelima često boravi porodično, sa decom. Ono što je korisno znati pred odlazak sa decom u spa hotel je koje spa sadržaje deca ne bi trebalo da koriste i kakva su pravila hotela u vezi sa boravkom dece u spa centru.

Za zdravlje i roditelja i dece!

Iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga, neke usluge spa centra nisu preporučljive za decu mlađu od 16 godina. Kod boravka u sauni, treba obratiti pažnju da ne dođe do opekotina usled diranja vrelog kamenja. Zato se za decu preporučuje infracrvena sauna, a i boravak treba biti ograničen na svega nekoliko minuta jer su dečji krvni sudovi znatno osetljiviji.

Pre korišćenja đakuzija treba objasniti deci da to nije bazen već da moraju sedeti mirno poput vas i tako uživati. Zbog visoke temperature vode, ne dozvolite deci da potapaju glavu kako ne bi došlo do vrtoglavice i sličnih simptoma. Ono što se deci svakako preporučuje su bazen i slana soba. Plivanje ima brojne pozitivne efekte na fizički razvoj dece, a tretmani u slanoj sobi se preporučuju zbog zdravih efekata na respiratorne organe.

Iz higijenskih razloga, postoje i određena pravila kojih se treba pridržavati ukoliko nameravate sa bebom da boravite u spa centru. Treba voditi računa o higijeni, kako ni vama kao roditeljima, ali ni drugim gostima ne bi bilo neprijatno. Sa dečjim kolicima zbog higijene podnih površina ne možete doći u bazenski prostor, pa se savetuje korišćenje nosiljki za bebe. Zbog veće vlage, koja za bebe može biti opterećujuća, savetuje se i laganija garderoba i češće davanje tečnosti deci.

Za decu mlađu od dve godine obavezno je nošenje pelena namenjenih za kupanje. O tome da li su neophodne lekarske konsultacije pre boravka dece u spa centru, stručnjaci kažu da su one poželjne. Ipak, korišćenje toplotnih tretmana poput saune, primera radi, treba da bude zasnovano na individualnoj odgovornosti i poznavanju zdravstvenog stanja deteta.

Terme i deca

Terapeutska dejstva vode i termalnog blata koje su u ponudama mnogih banja, poznata su vekovima. Možete biti sigurni da su ovi tretmani sasvim bezbedni i za decu. U termama ćete se sresti sa terapijama blatom i balneoterapijom – tretmanima koji deluju protiv bolova, protiv alergija, raznih upala, kao i za opuštanje i revitalizaciju. Pored toga u nekim termama možete sresti aerosolnu terapiju i inhalatorne terapije koje se naročito preporučuju onima koji imaju upale poput sinusitisa, rinitisa, faringitisa, laringitisa i bronhitisa a koje se često javljaju kod dece i to naročito one koja žive u velikim gradovima sa gusitm saobraćajem i zagađenjima. U ovakvim slučajevima terme postaju zona za odličnu kombinaciju odmora i lečenja.