B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Slatki kalcijum za zdravo odrastanje!

autor: Gomex | 10.10.2019
Slatki kalcijum za zdravo odrastanje!

Kalcijum predstavlja jedan od važnijih minerala za rast i razvoj svakog deteta, čiji nedostatak utiče na sam kvalitet života. Nikako nemojte potcenjivati moć ovog minerala, a evo i zašto.

Nedostatak kalcijuma

Kako bi naše kosti tokom odrastanja dostigle potrebnu čvstinu neophodan im je kalcijum. Zbog toga, manjak ovog minerala u telu dovodi do češćih lomova, čak i pri manjim povredama. Nedostatak kalcijuma kod dece, uz nedostatak vitamina D, može dovesti do ozbiljnijih stanja poput rahitisa.

Jedan od sigurnih pokazatelja manjka kalcijuma su svakako i lomljivi nokti. Ukoliko primetite da vašem detetu pucaju nokti, obezbedite mu unos namirnica bogatih ovim mineralom. Manje poznato je da kalcijum igra važnu ulogu za održavanje imuniteta svakog čoveka, stoga njegov manjak predstavlja dobru podlogu za razvoj disajnih i crevnih infekcija. Takođe, manjak ovog minerala smanjuje mogućnost našeg tela da se brani protiv bolesti. 

Nekada simptomi poput umora i klonulosti koji ukazuju na grip u stvari mogu ukazivati na manji nedostatak kalcijuma. Ukoliko su praćeni bolom u kostima i mišićima, skoro sigurno je da vaše dete nema dovoljnu količinu kalcijuma u telu, ali za konačnu procenu obavezno posetite pedijatra. 

Sladak način za unos kalcijuma

Na pomenute znakove manjka kalcijuma vrlo lako se može uticati samo ishranom. Znajući šta naši najmlađi najviše vole da jedu, predlažemo vam sladak način kako da ovaj važan mineral uvrstite u ishranu.

Postoje mnoge zablude o čokoladi, pri čemu su, uglavnom, naučno neosnovane i stručnjaci ih redovno opovrgavaju, ali šta je onda istina? Šta čokolada u sebi sadrži i kakve uticaje ima na naš organizam?

Evo i činjenica koje se odnose na sastav ove lepotice: Čokolada je bogata mineralima, tako da 100 grama kvalitetne, čiste čokolade, sadrži oko 3 mg gvožđa, 12 mg natrijuma, 100 mg kalcijuma, 280 mg fosfora, 300 mg magnezijuma i čak 400 mg kalijuma. Osim toga, tu su i ugljeni hidrati, masti, belančevine i celuloza. Što se vitamina tiče, u čokoladi se nalaze B1, B2, B5, B6 i E vitamin.

Hranljivi sastav čokolade varira u zavisnosti od vrste, kao i od toga da li ona sadrži ostale sastojke, kao što su suvo voće, lešnik, karamel ili drugo punjenje. Zavisi od mnogih drugih faktora, a najviše od proizvođača i kvaliteta čokolade koju konzumirate. Zbog toga je jako bitno da za sebe birate najbolje i najkvalitetnije čokolade, da ih jedete u umerenim količinama i nema nikakvih bojazni od gore pomenutih predrasuda i zabluda.