B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Slane grickalice!

autor: Gomex | 29.08.2019
Slane grickalice!

Najsigurniji i najlakši način da roditelji kupe malo tišine u kući jeste da deci, na njihovu radost, u ruke gurnu tablet i mobilni telefon ili da im puste neki od brojnih televizijskih programa. Kako da u tome ne preteraju i da im ovi uređaji ne budu bebisiteri, odgovor je dala Američka pedijatrijska akademija u smernicama o tome koliko vremena bi najmlađi smeli da provedu ispred ekrana.

Za razliku od dosadašnjih preporuka, prema kojima deca mlađa od dve godine ne bi trebalo uopšte da budu izložena ekranima, pedijatri su sada tu granicu spustili na 18 meseci. Svetlost i zvuci mogu da uznemire bebe pa zbog toga nije preporučljivo čak ni da, na primer, majka gleda TV dok hrani bebu iako dete nije direktno usmereno ka ekranu. Mališanima uzrasta od godinu i po do dve roditelji mogu da uvode digitalne uređaje, ali bi trebalo da budu uz decu dok gledaju da bi im pomogli da razumeju i nauče reči. Deca u tom periodu mogu da budu uključena u video-razgovore sa odsutnim članovima porodice jer se tako grade veze među njima. Za mališane od druge do pete godine vreme ispred ekrana bi trebalo da bude ograničeno na najviše jedan sat dnevno (ranija preporuka je bila najviše dva sata), a deci bi trebalo prikazivati sadržaje bez reklama i one iz kojih mogu da uče. Kod starijih od šest godina roditelji postavljaju granice i odlučuju šta će, kada i koliko da gledaju. Prosečan dan kod zdrave dece ovog uzrasta, naveli su pedijatri, obuhvata odlazak u školu, rad na domaćem zadatku, najmanje jedan sat fizičke aktivnosti, socijalne kontakte i od osam do 12 sati sna. Svaki višak vremena u takvom rasporedu može da bude iskorišćen za zabavu, pa i za onu ispred ekrana. To deci ovog uzrasta koristi više nego mlađoj. Internet i društvene mreže mogu ih podstaći da razviju nove ideje, da im olakšaju održavanje prijateljstva na daljinu, da im pomognu da uspostave bolje odnose sa vršnjacima iz razreda ili da pronađu prijatelje ukoliko zbog bolesti ili fizičkog nedostatka nisu prihvaćeni u školi. Ove preporuke zasnovane su na studijama o uticaju televizije i kompjutera na emocionalno i fizičko zdravlje dece i da li deca zaista uče iz TV programa i mobilnih aplikacija.

Prekomerno sedenje pred ekranima povećava rizik od nastanka gojaznosti i može da bude štetno po san, ne samo kod dece nego i kod odraslih. Pedijatri zbog toga preporučuju da se televizor, kompjuter i mobilni uređaji izbace iz spavaće sobe i da se ne koriste najmanje sat pre odlaska na spavanje, ali ni za vreme obroka i igranja, što važi i za mame i tate. Međutim, na jedno od najčešćih pitanja roditelja - kada je vreme da dete dobije sopstveni mobilni telefon - lekari nisu odgovorili.