B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Sladoled, omiljena letnja poslastica!

autor: Gomex | 04.07.2019
Sladoled, omiljena letnja poslastica!

Mmm, sladoled… Omiljena poslastica mnogih mališana a i onih starijih. Po navici se najviše konzumira u toku leta, mada nema razloga da omiljeni vam slatkiš ne jedete i tokom ostalih godišnjih doba - pod pretpostavkom da ste zdravi, naravno.

Sladoled-voćni ili mlečni?

Pored toga što je ukusan i osvežavajući, sladoled donosi i slatku dilemu: da li se opredeliti za voćni (takozvani vodeni) ili za mlečni sladoled? Deca najčešće žele voćni, a majke im uzimaju mlečni sladoled, jer ga smatraju hranljivijim - a takav uzimaju i sebi...

Jedna od osobina sladoleda je da otvara apetit. Dakle, deca koja nisu sklona jelu imaju dovoljno razloga da prionu na sladoled čak i pre glavnog obroka. Preporuka je samo da ne budu halapljiva, već da ovaj hladan zalogaj jedu polako. Time sprečavaju mogući nepoželjani efekat rashlađivanja stomaka praćenog bolnim grčevima, poremećajem krvotoka u organima za varenje a time i poremećaj njihove funkcije.

Lekari savetuju da se davanjem sladoleda može nadoknaditi dovoljna količina kalcijuma i proteina, potrebnih za normalan razvoj dece koja ne vole mleko. Profesori sa turskog univerziteta Ozenoglu tvrde da je sladoled na mlečnoj bazi veoma korisna namirnica za razvoj dece, posebno one koja odbijaju da konzumiraju mleko i mlečne proizvode. U izjavi se ističe da je sladoled mnogo korisnija i po zdravlje bolja namirnica od slatkiša poput čokolade ili bombona.

Sladoled bogat proteinima

Sladoled je proteinima najbogatiji mlečni slatkiš. Zato je veoma koristan za razvoj dece. Sladoledi koji se proizvode po higijenskim standardima i čuvaju u preporučenim uslovima su namirnica čijom konzumaciom pomažemo svojoj deci, zaključili su stručnjaci iz Turske. Umerenom konzumacijom sladoleda mogu se sprečiti i neke infekcije u usnoj duplji.

I u stomatološkim krugovima sladoled više nije na optuženičkoj klupi. Naime, da bi se karijes razvijao neophodno je da se hrana bogata šećerima što duže zadržava na površini zuba. Pljuvačka lako ispira sladoled, tako da on manje izaziva karijes nego jabuka, običan hleb ili lepljiva bombona, na primer. Naravno, to podrazumeva da se ne unosi neprekidno, jer u suprotnom ima nepovoljno dejstvo kao i sokovi.